In deze aflevering (243) van Heden & Verleden richten we onze blik op Bergschenhoek tijdens de oorlog en rond de bevrijding 75 jaar geleden. Met dank aan Bas Metselaar, Nico Heitman en Leo Bolleboom.

Wie wil reageren of ideeën heeft voor Heden & Verleden kan contact opnemen met de redactie: tel. 010 - 5118892 (keuze 2) of redactie@de-heraut.nl.

Door Fried Füss

Bergschenhoek tijdens de oorlog en rond de bevrijding

Dit jaar herdenken wij dat Nederland 75 jaar geleden werd bevrijd. Ondanks het verdrietige feit dat een feestelijke viering van 75 bevrijding vanwege de coronacrisis niet mogelijk is, besteedt De Heraut deze weken aandacht aan de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal kan immers niet vaak genoeg verteld worden. Deze week staan de gebeurtenissen in Bergschenhoek centraal.

Op 8 mei 1945 kwam er in Europa een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Adolf Hitlers Derde Rijk was ten onder gegaan. Op 7 januari 1945 werden aan de Bergweg tien politieke gevangenen door de Duitsers gefusilleerd. Aflevering 231 van Heden en Verleden van 8 januari 2020 verhaalde over dit oorlogsdrama. In het onderstaande artikel komt een beperkt aantal onderwerpen aan de orde. Er is echter veel meer over de oorlogstijd te vertellen zoals over de hongerwinter, de Arbeitseinsatz, de razzia’s, de verduisteringsmaatregelen, de invordering van fietsen etc., de onderduikers, de anti-Joodse maatregelen, de N.S.B., en de collaborateurs en profiteurs. Op deze pagina is ook niets is te lezen over onze bevrijders en hoe groot hun verliezen waren. Dankzij hen kwam in Nederland op 5 mei 1945 een einde aan vijf lange donkere jaren. Dat is bijna 75 jaar geleden en sindsdien is er onafgebroken vrede en vrijheid in Nederland.