Aangepast lesgeven resulteert in coronalied en videoclip

Leanne de Roo en VocalGroup 12+: Ik Leg Me Erbij Neer

Berkel en Rodenrijs - Ik Leg Me Erbij Neer is de titel van een lied, maar had evenzo goed een tegeltjeswijsheid kunnen zijn: Het is niet anders. Het idee achter het nummer en de bijbehorende videoclip - met een knipoog naar alle maatregelen rond het coronavirus - is van Leanne de Roo uit Berkel en Rodenrijs.

Arie van Driel

Leanne werkt als muziekdocent bij Het Muziekpand in Berkel en Rodenrijs. Daarnaast geeft ze zangles en dirigeert ze de VocalGroup 12+ (jongens en meisjes van twaalf jaar en ouder). "Door de maatregelen rondom het coronavirus konden de lessen helaas niet meer doorgaan. Althans, niet op de manier zoals ik die altijd geef. Een-op-een met iemand of in groepsverband, zeg maar. Omdat ik ondanks alle belemmeringen toch graag door wilde gaan met zingen en met creatief bezig zijn, bedacht ik voor de groep een opdracht waarbij de leerlingen thuis aan de slag konden gaan", aldus de docente die onder de artiestennaam Leanne Serena als singer-songwriter aan de weg timmert.

Teksten

Haar opdracht aan de koorleden was om in duo’s een couplet te schrijven voor een lied over de situatie waar zij zich net als ieder ander, in bevinden. "Mijn teksten zijn geïnspireerd op ervaringen uit mijn eigen leven, verhalen van anderen en gebeurtenissen in de wereld. Ik had van tevoren het refrein geschreven en de muziek gemaakt en de leerlingen konden zo hun eigen geschreven stukje opnemen en naar mij sturen. Door alle opnames bij elkaar te voegen werd het lied één geheel. Zo is ons eigen lied Ik Leg Me Erbij Neer ontstaan."

Filmpje

Om het project helemaal af te maken, kreeg de groep een tweede opdracht van haar dirigent mee. "Ze moesten bij het refrein en het door henzelf geschreven couplet een filmpje verzinnen en vervolgens ook opnemen. Van de filmpjes hebben we weer een videoclip gemaakt die onder meer op YouTube is te zien."
De tekst werd geschreven door: Ilayda Heijstek, Margitta Langeraar, Sophie Bos, Emma Borgdorff van Kuijen (+ filmpjes gemaakt), Romy Berghout, Lorenzo Barkmeijer, Amy van As, Tara van der Meer en Leanne de Roo, die ook tekende voor de muziek en de videoclip.

Datum

Net als haar collega-docenten en -artiesten wacht ook Leanne de ontwikkeling rond het coronavirus gespannen af. Door de genomen maatregelen diende ze niet alleen de lessen bij Het Muziekpand te annuleren, maar ook haar eindexamenconcert af te blazen. De studente aan Codarts University for the Arts in Rotterdam: "De bedoeling was om op 31 maart op muzikale wijze eindexamen te doen. Door de coronamaatregelen zat dat er echter niet in. Ik ben nu bezig met het zoeken naar een nieuwe datum. Al vrees ik zelf dat ik mijn eindexamenconcert pas voor na de zomervakantie zal moeten plannen."

Optreden

De Berkelse weet dat het nu even niet anders is - "Ik leg me erbij neer" - maar kijkt reikhalzend uit naar de dag waarop ze weer mag optreden. Een van de laatste keren dat ze dat deed, was op 30 januari tijdens de voorstelling Poëzie ontmoet Muziek in de bibliotheek Oostland in Berkel en Rodenrijs. Daarvoor was ze nog te zien en te horen bij de Lansingerlandse Nieuwjaarshow 2020, stond ze op het podium van Tivoli-Vredenburg in Utrecht en trad ze met haar Friends op in ´t Koetshuys in haar woonplaats.

Ik Leg Me Erbij Neer

Ik zat thuis op de bank toen ik het hoorde,
De komende drie weken vrij.
Wat moet ik daar nu van vinden?

Nederlands, wiskunde, rekenen, Engels
We hebben geen school tot 6 april (oeps 28 april).
Online lessen moeten we thuis maar volgen,
Maar iedereen weet, dat is heel veel.

[Refrein]
We zitten thuis en we hebben geen school meer.
Ik mis m’n vrienden maar die zie ik straks wel weer.
‘t is niet anders en ik leg me erbij neer,
Ik leg me erbij neer.

We liggen in bed en vervelen ons dood.
In de supermarkt verkopen ze geen brood.
Het is heel saai zonder onze vrienden hier,
Maar gelukkig hebben we wel wc-papier.

[Refrein]
We zitten thuis en we hebben geen school meer.
Ik mis m’n vrienden maar die zie ik straks wel weer.
‘t is niet anders en ik leg me erbij neer,
Ik leg me erbij neer.

https://www.youtube.com/watch?v=2KNvDr3KbCc