Twee stille getuigen

Als stille getuigen liggen ze daar. Het graf is leeg. Het lichaam is weg. Maar deze twee liggen er nog. De lijkdoeken en de zweetdoek, die om zijn hoofd was. De zweetdoek ligt netjes opgerold op een andere plek.
Petrus en Johannes horen dat het graf van Jezus open is en dat zijn lichaam er niet meer is. Snel rennen ze naar het graf toe. Dit treffen ze aan: de lijkdoeken en de zweetdoek. Ze waren van Jezus Christus. Maar waar is Jezus zelf?
Een leeg graf op die eerste paasmorgen. Jezus Christus is opgestaan. Maar de discipelen weten het nog niet. Ze begrijpen het nog niet. De Heere heeft de doeken als twee stille getuigen daar neer gelegd. De zweetdoek van het hoofd zelfs netjes opgerold. Wat maakt het uit, denkt u misschien? Zo’n klein detail: een opgerold zweetdoek?
Inderdaad, het is een detail. Het gaat hier immers om het grote nieuws dat Jezus is opgestaan, dat Hij de dood heeft overwonnen, dat Hij zijn verlosserswerk heeft volbracht! Toch is dit detail zo mooi sprekend. Een opgerolde zweetdoek. Dat betekent: het lichaam van Jezus is niet inderhaast gestolen. Zijn lichaam is ook niet verplaatst. Nee, in heerlijkheid is Hij opgestaan. En laat zelfs zijn graf netjes en ordelijk achter.
Net zoals deze doeken met zorg en liefde zijn omgedaan, zo zijn ze ook zorgvuldig weer afgedaan en weggelegd. Dat doen wij ook met onze winterkleren, nu het voorjaar is geworden. Die vouw je netjes op en leg je aan de kant: voorlopig niet meer nodig. Zo legt ook Jezus deze lijkdoeken aan de kant. Voorlopig niet meer nodig. Zelfs nooit meer nodig. Want Jezus, de Zoon van God, is niet alleen levend geworden. Hij is echt opgestaan. De macht van de dood is verbroken. Jezus zal niet meer sterven. Hij leeft eeuwig.
De dood is zo aanwezig in ons leven. Misschien heeft u kort geleden nog een geliefde begraven. Misschien vreest u voor de gezondheid van uzelf of iemand dichtbij. En het geldt natuurlijk voor iedereen: wie weet hoe lang je nog te leven hebt?
Lijkverzorging en graflegging is nog niet voorbij in dit leven. Nóg niet. Maar wie deze twee stille getuigen ziet in Jezus’ lege graf en in de opgestane Jezus gelooft, die mag weten: de dood is overwonnen. Ik mag delen in zijn overwinning! Ja, ik zal wel sterven op een dag. Maar dan ben ik niet dood. Nee, dan mag ik eeuwig leven met Hem.

Ds. C. Koster
Gereformeerde kerk (hersteld)