Hoe blijven we mentaal fit nu we massaal thuis zitten

Lansingerland - De coronamaatregelen nopen ons vaker thuis te blijven dan we gewend zijn. We werken thuis, de kinderen blijven thuis en het maken van uitstapjes is voorlopig ook van de baan. Hoe houden we het leuk en hoe blijven we mentaal fit.

We vroegen psycholoog Patricia Mazairac ons een aantal tips te geven die kunnen helpen om het in deze tijd vol te houden.
Volgens Patricia is het aanbrengen van structuur een eerste vereiste. "Zorg dat je een vaste dagindeling hebt, dus van een vaste tijd van opstaan tot vaste onderdelen op het programma en betrek je hele huishouden/gezin hierin. Het wegvallen van een vaste structuur geeft stress, daarom is het erg belangrijk hier allereerst aandacht aan te geven."
Een tweede tip is het benutten van alle manieren van communicatie die er voor handen zijn. "Videobel met je vrienden en familie. Niet alleen om in contact te blijven met elkaar maar ook zodat je je eventuele zorgen kunt delen. Praat met je collega’s niet alleen over werk, maar vraag ook eens hoe het met hen thuis gaat. Bel zo nodig met een hulplijn, zodat je kunt praten over wat je bezighoudt. Door de gedwongen isolatie thuis worden gevoelens van eenzaamheid en angst versterkt. Deze delen zorgt voor vermindering van de klachten."

Elkaar helpen

Jezelf helpen door een ander te helpen, is een derde tip. "Door de gedwongen thuisisolatie zijn we een stuk eenzamer. Als we er vanuit gaan dat je niet de enige bent die eenzaam is, kun je er ook iets aan doen. Voel je je eenzaam? Ga dan iets doen voor de buurvrouw of je oom, bel ze op, zet een pan soep voor de deur of schoffel het tuintje. Dit zorgt ervoor dat je niet in je eenzaamheid blijft hangen. Je helpt juist de ander. Iemand helpen zorgt voor een gevoel van verbinding, wat zorgt voor de aanmaak van het hormoon oxitocine wat je tot op celniveau gelukkiger maakt. Dus zelfs op afstand kan er verbinding zijn."
Tot slot helpen afleiding en creativiteit ook om jezelf mentaal fit te houden. "Of ga leuke dingen doen, puzzelen, schilderen, tuinieren, maak een blog/vlog of ruim je kast op. Organiseer digitale borrels met je tantes, of drollen-klei sessies met je kinderen. "Al deze dingen zorgen voor de aanmaak van het hormoon endorfine en dopamine in de hersenen, waardoor je je gelukkig voelt en je mentale fitheid optimaal is.”
Mazairac benadrukt dat bovenstaande slechts een aantal tips zijn. Mocht het je toch niet lukken om zelf te werken aan je mentale fitheid, schakel dan professionele hulp in.