Bericht vanuit Brazilië

Lansingerland – Na het bericht over de te houden Oranjeloterij, waarvan de opbrengst jaarlijks voor het werk van Robert Smits is, reageerde de voormalig inwoner van Bleiswijk spontaan vanuit zijn nieuwe vaderland. Robert werkt al jarenlang tussen de straatkinderen van Rio de Janeiro en omgeving

Trees Borkus-Henskens

“Lieve vrienden. Evenals in een groot deel van de wereld heeft het coronavirus ook Brazilië in z’n greep. Halverwege de maand maart gingen winkels, scholen, een groot gedeelte van het openbaar vervoer en veel werken in de deelstaten São Paulo, Rio de Janeiro en Minas Gerais dicht vanwege de eerste slachtoffers van het coronavirus. Het Ministerie van Gezondheid, Gouverneurs en burgemeester vroegen om sociale isolatie", schetst Robert de situatie aldaar.

Angst

Wijzend op de situatie in Europa was er best veel angst bij de mensen; de straten waren, na een haperend begin, zo goed als verlaten. ‘Iedereen thuis blijven en je handen goed wassen’ werd overal gezegd. Robert: “Dat is gemakkelijk gezegd, maar niet voor de miljoenen mensen die in de overvolle huisjes in de krottenwijken wonen. Tachtig procent van die inwoners heeft een informele baan, wat wil zeggen: geen werk, geen geld. Op 22 maart deden wij op facebook een oproep om € 2.520,- bij elkaar te verzamelen om snel voor 210 kinderen uit onze klassen in twee favela’s een basispakket schoonmaakmiddelen te kopen (zeep, tandpasta, toiletpapier, handgel, desinfectiemiddelen). Dit is gelukt en kon vorige week worden uitgedeeld! Het geweldige nieuws is dat het bedrag dat in een week binnenkwam uitkwam op € 7.102,50. Nu kunnen wij ook 210 voedselpakketten kopen voor de gezinnen van de 210 kinderen in de favela’s Antares en Faz Quem Quer.”

Steun

Gezondheid is een probleem, maar de mensen hebben geen geld meer om in hun levensonderhoud te voorzien. De regering heeft een financiële steun toegezegd van € 125,- per inwoner die z’n baan kwijt is; net genoeg om niet dood te gaan. “En dan is het ook nog maar de vraag wanneer zij het krijgen. Hier worden amper testen uitgevoerd; alleen als het je lukt om in een ziekenhuis te komen. Er waren vorige week officieel 141 doden en 4.362 besmettingen. President Bolsonaro gelooft er allemaal niet zo in en probeert iedereen te overtuigen om gewoon weer naar school en werk te gaan. Hij sprak de woorden ‘Het virus is er en dat moeten wij te lijf gaan als een man, en niet als een kind, tenslotte gaan we allemaal een keer dood!’, maar gelukkig werkt zijn eigen team van gouverneurs en justitie hier niet aan mee. Iedereen moet zoveel mogelijk binnen blijven. President Bolsonaro zegt dat het in de favelas normaal is om in de rioleringen te zwemmen en vervuild water te drinken. Mocht zijn theorie een waarheid blijken, dan zal de ramp wat betreft de gezondheid grotendeels meevallen, want de mensen zijn overdag echt gewoon in de straatjes en pleintjes van de favela’s. Niemand die dat controleert. Waar ik vreselijk bang voor ben is het feit dat juist de armen de prijs gaan betalen voor de economische depressie. Ons werk in de klassen in de favela’s ligt nu stil, wij zijn bezig met de acties. Het kinderwerk op de sitio Shalom gaat natuurlijk gewoon door, het hek is alleen op slot, niemand er in en uit. Ik wens iedereen in Nederland veel sterkte toe en hartelijk dank voor alle steun.”