Ook mondiale titelstrijd hondenspeuren afgelast

Lilianne en haar herder hopen op WK in 2021

Berkel en Rodenrijs - Gezien de wereldwijde verspreiding van het coronavirus had Lilianne Voogd-Van Dijk er al enigszins rekening mee gehouden. Vorige week werd het, weinig verrassend, definitief en was het voor de Berkelse even slikken: het wereldkampioenschap hondenspeuren in Lathi gaat vanwege het coronavirus niet door. "Het is niet anders. Hopelijk blijven we allemaal in goede gezondheid. Dat staat ook voorop. Want dat is vele malen belangrijker dan dat hele toernooi."

Arie van Driel

Samen met haar speurhond, de vierjarige Duitse herder Zara van den Roden Hoed, was ze er klaar voor; de vliegreis naar Finland reeds geboekt. "Ik had aanvankelijk nog de hoop dat de derde week in mei, waarin het kampioenschap zou worden gehouden, ver genoeg weg zou zijn. Tot Finland echter al zijn grote en internationale evenementen tot eind mei tot nader order afgelaste. Nogmaals, het is niet anders."

Velden

Of de mondiale titelstrijd later in het jaar alsnog in Lathi, in het meest zuidelijke deel van Finland, kan worden gehouden, is overigens nog maar de vraag. Lilianne: "Er wordt nu door de organisatie gekeken of er ruimte is om het wereldkampioenschap naar de tweede helft van het jaar te verschuiven. Mits de situatie dit toelaat, natuurlijk. Hoe staan we er dan met het coronavirus voor. Het grootste probleem bij het vinden van een nieuwe datum is echter dat er dan minder velden beschikbaar zijn waarop we mogen speuren. Want wanneer de boeren hun akkers gaan beplanten en inzaaien, kunnen we er uiteraard niet meer op."

Neus

En juist de ondergrond speelt, samen met de neus van de speurhond, een cruciale rol bij hondenspeuren. Die moet namelijk divers zijn. Weiland. Akker. Drassig. Onder water of bevroren. De neus van de hond moet in al die ondergronden een geurlijn ontdekken en onderweg zeven voorwerpen vinden. Lilianne: "Het reukorgaan van Zara moet het voor haar baasje doen."
Gezien de seizoensgebonden teeltkalender in de landbouw is het niet altijd eenvoudig om een datum voor een wedstrijd te prikken. Zo werd de nationale titelstrijd in 2019 en waarin Lilianne en Zara van den Roden Hoed zich voor het WK kwalificeerden, noodgedwongen in december gehouden. Alleen toen waren akkers en weilanden beschikbaar. Lilianne: "´s Winters geven boeren en telers nu eenmaal sneller toestemming om hun velden te mogen gebruiken."

Ervaring

"Eigenlijk wilde ik Zara niet eens mee laten doen aan dat NK. Ze is pas vier jaar, heeft net haar certificaat speurhond 2 gehaald. Doordat de resultaten in de aanloop naar de nationale titelstrijd opvallend goed waren, heb ik haar uiteindelijk toch ingeschreven. Met in mijn achterhoofd het idee haar in de eerste plaats ervaring op te laten doen. Tijdens de zes kwalificatieronden bleek Zara echter goed te scoren. Zo goed zelfs, dat we ons uiteindelijk voor Lathi plaatsten."
In de Finse wintersportplaats, die figuurlijk in de schaduw ligt van een enorme skischans, zou Lilianne gezelschap hebben gehad van profdarter en hondenliefhebber Roland Scholten en Bianca Gubbels. Maar ook zij konden vorige week hun reis annuleren. "Volgend jaar organiseren de Finnen het WK opnieuw. En ga ik samen met Zara proberen om ons te kwalificeren voor het NK..Want daar begint namelijk alles mee.