Nieuwe uitdaging voor het onderwijs en kinderopvang

Lansingerland - Voor het onderwijs en de kinderopvang in ons land en daarmee ook in onze gemeente is het even zoeken, maar sinds de bekendmaking afgelopen zondagmiddag van het sluiten van scholen en kinderopvang wordt met man en macht gewerkt om een goed werkbare situatie te creëren.

Annette Docter

Na de persconferentie van premier Rutte, afgelopen donderdag, hadden we contact met Jan Noorlander, directeur van RKBS Het Baken in Berkel en Rodenrijs. Hij vertelde dat er vrijdag gemiddeld zo'n vijf tot zes leerlingen per groep thuis waren gebleven. "Dat houdt in ons geval in, dat ruim 125 leerlingen zijn afgemeld met milde klachten, zoals hoesten, niesen, keelpijn, koorts of een combinatie daarvan", aldus Noorlander vrijdag.
Eén leerkracht bleef met milde klachten thuis. "Wel zijn er meerdere collega’s met jonge kinderen die al door de kinderopvang of de basisschool van hun kind gebeld zijn met de mededeling dat hun kind vanwege milde klachten preventief opgehaald moesten worden."
Alle excursies, voorstellingen, maandsluitingen en schoolreisjes waren inmiddels ook al afgelast.
Jan Noorlander kon het zich afgelopen vrijdag bijna niet voorstellen dat de Nederlandse scholen op enig moment niet dicht zouden gaan. "Dit gelet op de Europese ontwikkelingen en de wereldwijde pandemie. Op dit moment (vrijdag red.) heeft het kabinet al besloten dat leerplicht niet ingeschakeld wordt als ouders hun kind uit angst thuis laten bijvoorbeeld. Dat betekent dat wij eigenlijk al verworden zijn tot kinderopvang in plaats van onderwijsinstituut. Tel daar bij op dat leerkrachten ook bij lichte klachten thuis moeten blijven en leerkrachten ook thuis geconfronteerd worden met zieke kinderen die ze verplicht op moeten vangen. Dit gaat echt onwerkbaar(der) worden."

Saamhorigheid

Na de bekendmaking afgelopen zondag van de sluiting van de scholen was het even hectisch, vertelt Noorderlander. "'s Avonds waren de beslissingen echter genomen en door middel van een brief bekend gemaakt bij de ouders. Ik heb per mail met de BSO's afgestemd en maandag worden alle afspraken met externen afgebeld en opnieuw ingepland.
Op dit moment is er voor 16 leerlingen noodopvang aangevraagd, al zal dat van dag tot dag verschillen. Dat kan alleen voor leerlingen wiens ouders in 'vitale beroepen' werken. Dat betekent dat maar liefst 600 leerlingen van onze school thuis of binnen hun sociale netwerk worden opgevangen. Dat is super! Natuurlijk weet je nooit wat de dag van morgen en de rest van de weken nog gaat brengen."
Noorlander vindt het ook geweldig om te merken, dat de reacties die de school van ouders krijgt zonder uitzondering positief zijn en dat de saamhorigheid groot is. "Ook onder het team. Daar hebben we ook te maken met een hoop uitval vanwege 'milde klachten' van leerkrachten. Omdat we besmettingen tegen willen gaan blijven zij ook thuis. De rest was zondagavond allemaal al bezig met de organisatie voor de komende weken."

Lespakket

De leerlingen die naar school komen wordt geen echt volledig lespakket geboden. "Er zitten kleuters tussen, maar ook groep 8 leerlingen. We gaan de leerlingen per bouw clusteren en wat licht educatieve maar ook leuke activiteiten proberen aan te bieden. Voor de thuisblijvers wordt een lespakket in de vorm van een soort weektaak samengesteld, deels digitaal te doen en deels op papier. Voornamelijk gericht op het onderhouden van de kernvakken. Dit pakket krijgen de leerlingen die in de schoolse noodopvang zitten natuurlijk ook aangeboden", aldus directeur Jan Noorlander van Het Baken.