NLdoet activiteiten uitgesteld

Lansingerland - Op donderdag 12 maart heeft het Oranje Fonds opgeroepen om de NLdoet activiteiten uit te stellen vanwege de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Zij vonden het niet verantwoord om de geplande activiteiten tijdens het weekend van 13 en 14 maart door te laten gaan.

“Met pijn in ons hart geven we dit advies. NLdoet is immers een feest van sociale verbinding. Maar er is niks belangrijker dan gezondheid”, stelt waarnemend directeur van het Oranje Fonds Marc van Hal. “NLdoet staat voor sociale verbinding. En dat strookt niet met de oproep tot sociale onthouding. Het coronavirus heeft grote invloed op de samenleving. Mensen die al weinig sociale contacten hebben, ervaren door deze uitbraak nog meer een gevoel van eenzaamheid. Organisaties die zich inzetten voor anderen en die volledig op vrijwilligers draaien, hebben nu veel minder handen die mee kunnen helpen. We willen iedereen in Nederland dan ook oproepen tijdens deze pandemie om te zien naar mensen die hierdoor geraakt worden. En daarbij de adviezen van het RIVM te volgen. Verbinden en elkaar helpen zal iedere dag cruciaal zijn de komende maanden.”

Lansingerland

In Lansingerland hadden 25 organisaties zich aangemeld als deelnemer voor NLdoet. Ruim 300 vrijwilligers zouden aan de slag gaan. De verwachting is dat diverse klussen en activiteiten op een later tijdstip alsnog plaatsvinden. Vrijwilligerswerk doe je voor anderen én jezelf. Het is leuk om te doen bovendien brengt vrijwilligerswerk afwisseling in je leven en leer je nieuwe mensen kennen. Vrijwilligerswerk maakt mensen gelukkig. Het steken van tijd en moeite in andermans welzijn levert sociale contacten op en is goed voor de eigen gezondheid en het maakt gelukkiger. Ongeveer de helft van de Nederlanders van 15 jaar of ouder doet minstens één keer per jaar vrijwilligerswerk.
Er zijn allerlei manieren om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld bij een maatjesproject, zorg- of welzijnsinstelling of bij een vereniging.