Scholiere Sara wint met essay 10.000 dollar voor het Goede Doel

Wolfert Lyceum zet zich in voor tienermoeders Ghana

Bergschenhoek - Tussen 30 maart en 11 april trekt een groep van drie docenten en twintig leerlingen van het Wolfert Lyceum in Bergschenhoek door Ghana. Maar wat op papier een mooi vakantieavontuur lijkt, is in werkelijkheid een missie vol barmhartigheid: de tienermoeders uit Agona Nsaba een toekomst bieden.

Arie van Driel

De 118 mama´s in de leeftijd van twaalf tot achttien jaar vormen in het dorp de grootste inwonersgroep. Ze hebben geen geld en ontberen elk perspectief voor de dag van morgen. Natuurlijk, hun buurmannen willen de meisjes best financieel ondersteunen. Maar dan moeten ze eerst wel met hen naar bed. En wie op het randje van de goot balanceert, hoeft daar als vanzelfsprekend niet over na te denken. Een ranzig soort van hulpverlening, maar voor wie wanhopig is een zegen; maar wel eentje met een mensonterend kantje.
Om dit soort praktijken te voorkomen startte docent, en vaste bezoeker van Ghana, Diego van Parreren samen met de Queen Mother van Agona Nsaba het Drop-out Girls project. Het pand waarin de school wordt gevestigd, staat er al. Van Parreren: "Naast het geven van voorlichting, biedt de school de jonge moeders de kans om een vak te leren. Zo worden onder meer kappers en kleermakers ingehuurd om hen les te geven. Ze leren een beroep, waar ze uiteindelijk zelf hun geld mee kunnen verdienen."

Essay

Daarnaast is er behoefte aan geld. Veel geld. Voor lesmateriaal en het geven van cursussen. Maar ook om kinderbedjes aan te schaffen. Om een kraamkamer met alles erop en eraan in te richten. Nu bevallen de meisjes op twee afgedankte en kapotte campingbedjes. "De kracht van dit project is dat de inwoners van Agona Nsaba zichzelf als de eigenaren van de school zien. Iedereen daar erkent de problemen, dus is iedereen in het dorp er als vanzelfsprekend mee bezig."
Naast het ophalen van een mooi sponsorbedrag, betalen docenten en leerlingen de reis naar het Afrikaanse land zelf. Ze reizen per bus en slapen in hotels. Om geld in te zamelen, organiseerde het Wolfert vorige week donderdag een Ghanamarkt en schreef leerlinge Sara Priem een essay. Haar woordkunst bleek goed te zijn voor een donatie van 10.000 harde Amerikaanse dollars. Sara: "Mijn oom werkt bij Toms. Dat bedrijf stelt elke maand een bedrag van 10.000 dollar beschikbaar voor de werknemer die essay schrijft. En dat is wat ik heb gedaan." Vooraf won Sara telefonisch informatie in over de situatie ter plekke. "Het begin was moeilijk. Over het begin van het essay heb ik een dag gedaan. Maar daarna liep het ineens."

Konijnen

Van Parreren startte in 2016 met een docentenreis het Ghana-project van het Wolfert. Een jaar later kwam het eerste project van de grond: de Rabbith for School. Als vanzelfsprekend is een bezoek van de delegatie uit Lansingerland aan dit goede doel in het reisprogramma opgenomen. Van Parreren: "Veel kinderen kunnen niet naar school. Simpelweg omdat hun ouders daar het geld niet voor hebben. Ons project omvat een boerderij waar kippen en konijnen worden gefokt en verkocht. Van de opbrengst financieren we de school en het schoolgeld van de leerlingen wier ouders het zelf niet kunnen betalen."
Uiteraard staat er ook een bezoek aan de E-waist op het programma; de enorme vuilnisbelt van gedumpt elektronisch en giftig afval van over de hele wereld. Er omheen wonen 60.000 mensen. Leeftijdsgenoten van de leerlingen verbranden, met gevaar voor de eigen gezondheid, de naar Accra verscheepte apparaten.