Circulair kantoor Heembouw

Berkel en Rodenrijs - Begin maart heeft Heembouw een nieuw kantoor betrokken aan de Huygensstraat in Berkel en Rodenrijs. Een bijzonder kantoor waarmee deze ontwerpende bouwer haar voortrekkersrol op het gebied van circulair ontwerpen en bouwen in de praktijk laat zien. We zijn eigenlijk net iets te vroeg, want het pand heeft aan de buitenkant nog niet haar uiteindelijke vorm.

"Dat zal de komende tijd veranderen", zegt Daan Fredriks, projectleider bij Heembouw. Als de bosschages rondom het kantoor zijn gegroeid dan zal het lijken op een boomhut. Heel wat anders dan het gemiddelde kantoor.
Het kantoor is ontworpen door Heembouw Architecten. Het doel was om niet alleen een bijzondere uitstraling te hebben maar ook een kantoor dat ervoor zorgt dat de CO2 impact minder is dan bij een standaard kantoor. Daarbij heeft Heembouw de filosofie Reduce, Reuse en Recycle aangehouden. Hierbij wordt eerst gekeken wat er werkelijk nodig is. Aan materialen, maar ook aan ruimte. Daarvoor is eerst via sensoren data verzameld over het daadwerkelijke ruimtegebruik in het oude kantoor van Heembouw. Hoeveel werknemers zijn er per dag gemiddeld aanwezig. Zo kon op een reële manier een inschatting worden gemaakt hoe groot het kantoor zou moeten worden. Natuurlijk ook rekening houdend met de groei van het bedrijf. Op deze manier kan worden voorkomen dat er teveel loze ruimte zou zijn. "Maar ook werd er", aldus Fredriks, "nagedacht met welke materialen er gewerkt zou worden, of juist achterwege gelaten konden worden."

Wereldprimeur

De fundering van het gebouw is gemaakt met Freement en dat is een wereldprimeur. Freement kan kort worden omschreven als gerecycled beton. Bij het produceren van nieuw beton komt namelijk veel CO2 vrij. Freement is nieuw beton, dat wordt gewonnen uit bestaand beton. Super duurzaam, en t net zo stevig als het gewone beton.
Fredriks noemt nog een groot aantal andere ontwikkelingen op die ervoor hebben gezorgd dat het kantoor op een duurzame en circulaire manier werd gebouwd Geluiddempend materiaal tegen het plafond, gemaakt van oude kranten; circulair glas in de balustrade, en glazen systeemwanden die uit andere renovatieprojecten komen en hergebruikt zijn. Daarnaast werden er ook voor de hand liggende circulaire producten gebruikt zoals circulaire dakterrastegels en betonklinkers. Ook de trap, een architectonisch hoogstandje, is gemaakt van circulair hout.
Vanzelfsprekend is het hele pand voorzien van ledlampen. Met bewegingssensoren wordt gemeten of het licht daadwerkelijk aan moet zijn. Dit geldt ook voor de luchtinstallatie. Delen van het gebouw waar geen personeel aanwezig is worden anders belucht dan waar veel werknemers zijn. De investering in een dergelijk circulair gebouw is hoger dan bij een gewoon kantoorgebouw, ook omdat het lastig is om de juiste leveranciers te vinden die ook de reduce, reuse en recycle filosofie hanteren. Maar Fredriks wijst erop dat op de langere termijn de investering zichzelf terugverdient.

Uniek

Daarnaast kan Heembouw met dit kantoor andere ondernemers in de praktijk laten zien hoe circulaire gebouwen kunnen worden gerealiseerd. Heembouw beschikt over de kennis en ervaring , en heeft met haar nieuwe kantoor de showcase om relaties de praktijk te laten zien. Tot slot wijst Fredriks op de belangstelling van gemeentes. Circulair bouwen zal zeker door hen worden gestimuleerd. Lansingerland kan zich in ieder geval erop beroepen dat men een uniek gebouw binnen de gemeentegrenzen heeft.