Duurzaamheid in de tuinbouwsector

Stappenplan Anthura uitermate succesvol

Bleiswijk - De glastuinbouw is volop in beweging. En zeker wanneer het gaat om de energiehuishouding. Dan draaien de radertjes zo mogelijk nog sneller. Zo ook bij Anthura, de specialist in veredeling en vermeerdering van van anthurium en orchideeën uit Bleiswijk, en niet vies van innovatie en duurzame productontwikkeling.

Arie van Driel

De productielocatie aan de Bleiswijkse Cyclamenweg is hierbij zo´n beetje het heilige der heiligen van Anthura; in elk geval hét toonbeeld van een duurzame energiehuishouding. Vooral de bolvorming van de glazen corridor die rondom het kassencomplex is gebouwd, is indrukwekkend. "Deze corridor zorgt voor eenzelfde isolerende werking als dubbelglas," legt manager productie Patrick Romeijn uit.
De corridor maakt overigens deel uit van stap 1, waarbij het vooral om isolatie gaat. Romeijn: "Wanneer we het over het besparen van energie hebben, dan kom je al snel bij isoleren uit. Om energie te besparen beschikken we over drie schermdoeken die je met driedubbele gordijnen kunt vergelijken. Een dicht doek voorkomt dat er warmte naar buiten toe ontsnapt. Naast deze werking bieden deze doeken ook een afscherming tegen teveel zonlicht. Daarnaast zijn de ruimten waar niet wordt geteeld, uitgevoerd met isolerende sandwichpanelen. Hierdoor blijft de warmte binnen."

Aquifers

En dan is er nog de gesloten kas, waarin folie zonder ventilatieopeningen is aangebracht. Het principe: in de zomer wordt het door te koelen het teveel aan warmte 'geoogst' en opgeslagen in aquifers; een watervoerende laag zand en grind op 165 meter diepte. In de winter wordt deze geoogste warmte uit de aquifers gepompt en door warmtepompen naar een hogere temperatuur gebracht en vervolgens gebruikt om de kassen te verwarmen.
Stap 2 richt zich op het gebruik maken van energie uit duurzame bronnen en restwarmte. Anthura is aangesloten op het RoCa-netwerk en kan hierdoor gebruik maken van de restwarmte van de RoCa-elektriciteitscentrale. Daarnaast wordt het bedrijf aangesloten op het netwerk van Warmtebedrijf Bergschenhoek, waarbij de warmte wordt geleverd door een aardwarmtebron.
Voor elektra- en warmteproductie heeft Anthura een Warmte Kracht Koppeling. Een WKK is een grote gasmotor met generator. De warmte uit het koelsysteem van de motor wordt gebruikt om de kassen te verwarmen, de geproduceerde elektriciteit voor de belichting.

Zonnepanelen

Ook de zonnepanelen op het dak van de ruimten waarin niet wordt geteeld, spelen een rol in het gebruik maken van energie uit duurzame bronnen. Romeijn: "Dit jaar gaan we fors uitbreiden en komt het aantal zonnepanelen op 5100. Dan praat je over een oppervlakte van ruim 10.000 m2, met een jaaropbrengst van 1,7 miljoen kWh. Dit komt op jaarbasis overeen met het elektraverbruik van circa vijfhonderd huishoudens."
Stap 3 betreft het zo efficiënt mogelijk gebruik moeten maken van fossiele brandstoffen. Stap 1 en 2 maken het mogelijk de oude branders van de gasgestookte ketels te vervangen door nieuwe met een kleinere capaciteit, maar ook met een lagere uitstoot van NOx. "Daarnaast beschikt Anthura over een eigen warmtenetwerk. Binnen dit netwerk vullen vraag naar warmte en elektriciteit elkaar aan. Waardoor we in elke situatie kunnen kiezen voor de meest efficiënte bronnen."

Energieakkoord

Als manager productie heeft Romeijn jn te maken met de regelgeving rond de uitstoot van CO2, en met de doelstellingen zoals die zijn gedeponeerd in het Energieakkoord voor duurzame groei. Romeijn denkt dat de tuinbouwsector koploper kan zijn in het bereiken van klimaatdoelstellingen. Werken vanuit het driestappen plan heeft Anthura hierbij in elk geval goed geholpen.