Jaco van der Elst groeide mee van analoog naar digitaal fotograferen

Bergschenhoek – In 1984 begon de creatieve kennismaking van Jaco van der Elst met zowel de camera als de donkere kamer. Inmiddels maakt hij gebruik van digitale fotografie. Tot en met 1 maart is zijn werk te zien in Galerie Bleiswijk.

Trees Borkus-Henskens

Nog in het analoge tijdperk schoot Jaco met een Pentax vakantiekiekjes. Het boeide hem vanaf het begin en hij ging er volop mee experimenteren. Na zijn eerste camera kocht de Hoeksenaar dan ook de professionele camera van Pentax. De Hoeksenaar had een studio op de zolder van Het Polderhuis, later in een leegstaand schooltje en bij Helicon in ’t Akkertje. Zijn laatste studio was in een sportschool. Daar kon hij alle tijd besteden aan portretfotografie.
“Ik werkte veel met dezelfde modellen, maar ook maakte ik portretfoto’s van artiesten uit het hele land. Elke zaterdag was ik er mee bezig. Nu heb ik echter geen studio meer en dat is er mede de reden van dat ik er nu veel meer op uit trek met mijn camera.” Inmiddels een Nikon (eerst analoog en nu digitaal) waarmee hij op zoek gaat naar inspirerende gebouwen en trappen. Jaco was de eerste fotograaf in De Kunsttoer waar hij vanaf het tweede jaar zijn zwart/wit portretfotografie presenteerde. Die foto’s hebben inmiddels plaatsgemaakt voor de gebouwen en trappen.

Composities

Je kunt Jaco nu tegenkomen op mooie stations. “Ik zoek daar een compositie in en speciale lichtval. Met name de nieuwste stations vormen een schitterende uitdaging. Maar ook trappen of delen daarvan inspireren. Was je vroeger volop bezig in de donkere kamer met speciale afdruktechnieken en belichtingstechnieken, tegenwoordig zit een fotograaf meer achter de computer dan dat je fotografeert. Er is digitaal heel veel mogelijk, maar ik probeer me te beperken tot het wegwerken van een vlekje, het contrast omhoog te brengen of de foto wat lichter of juist donkerder te maken. Dus niet teveel eraan te sleutelen en zo dicht mogelijk bij de originele foto te blijven en de juiste balans vinden. De afdrukken komen op speciaal fotokarton of op canvas.”
Jaco houdt zijn kennis van fotografie niet alleen voor zichzelf, maar inspireerde al tal van mensen om hem heen die met fotografie verder wilden. Hij gaf zijn kennis en kunde door, waardoor ze de camera op de juiste manier konden gaan gebruiken en daar eveneens veel plezier aan beleven.

De expositie 'Creatief Realisme' is tot en met 1 maart 2020 te zien op zaterdag en zondag van 12.00 - 17.00 uur in Galerie Bleiswijk, Hoekeindseweg 26a te Bleiswijk, www.galeriebleiswijk.nl . De toegang is gratis.