Oude meesters en technieken hebben bij Ferry Breugem de voorkeur

Bleiswijk – Voor veel inwoners van Lansingerland is de geboren en getogen Bleiswijker Ferry Breugem nog een onbekend beeldend kunstenaar, maar iedereen kan nu kennis maken met de man die in een agrarisch ‘nest’ geboren is en op de lagere school al tekenlessen volgde. In Galerie Bleiswijk toont hij voor het eerst zijn krachtige werk in Lansingerland. Zijn indrukwekkende olieverfschilderijen zijn er tot en met 1 maart te bewonderen.

Trees Borkus-Henskens

Begin 1990 lieten Ferry en zijn echtgenote zich portretteren. In zes sessies werden ze vereeuwigd op doek. “Dat vonden we superleuk, maar ik merkte toen dat ik ook zelf graag weer eens aan de gang wilde gaan met verf en penseel; ik werd er bijzonder door geïnspireerd.” Ferry volgde lessen bij verschillende docenten en ging aan de slag met realistisch werk, met een knipoog naar de oude meesters en de door hen gebruikte technieken waarbij hij een duidelijke voorkeur ontwikkelde voor zowel het werken op linnen als met olieverf.

Eigen stijl

Op elk doek probeerde hij een eigen interpretatie van de schilder neer te zetten; met een losse toon en een mooie kleurschakering. “Het was lastig een eigen stijl te ontwikkelen, maar daar groeide ik van lieverlee naartoe. Ik begon met beelden en had Rodin als voorbeeld. Daarnaast maak ik al twintig jaar deel uit van een groepje van vijf mannen; leeftijdgenoten waarmee we verschillende cursussen volgden en waarmee we regelmatig op kunstreis gaan. We ontwikkelden allemaal een eigen stijl met olieverf en op linnen, we organiseerden exposities en passen goed bij elkaar. Naar elkaar zijn we zowel kritisch als stimulerend en we komen elke maandagavond bij elkaar in een atelier in Voorburg. Zonder verwaand te lijken kan ik toch wel stellen dat we inmiddels een goed niveau hebben bereikt.” Ferry heeft een goede balans gevonden tussen zijn werk, sport en vrije tijd. Gemiddeld schildert hij een dag en een avond per week; in het atelier en thuis in Bleiswijk op zolder.
“Aan grote doeken werk ik al gauw drie tot vier maanden. Vrij werk, maar ook in opdracht, zoals bijvoorbeeld een portret of een huisdier. Ik ben flink gegroeid in mijn werk en wil meer in opdracht gaan werken. Mijn passie ligt in het schilderen waarin je ook leuke mensen ontmoet. En mensen die je blij kunt maken met een mooi en goed schilderij. Noem het bescheiden trots!”

De expositie 'Creatief Realisme' is tot en met 1 maart 2020 te zien op zaterdag en zondag van 12.00 - 17.00 uur in Galerie Bleiswijk, Hoekeindseweg 26a te Bleiswijk, www.galeriebleiswijk.nl . Gratis toegang.