Bekend gezicht in Bleiswijk

Glazenwasser Roberto 25 jaar bij de zaak

Bleiswijk - Wie regelmatig in Bleiswijk komt, kent hem wel. Glazenwasser Roberto. Al 25 jaar zeemt hij de ramen van particulieren en winkeliers in de Dorpsstraat. Het kan zijn dat je soms alleen een ladder en een emmer ziet staan. “Dan is hij weer ergens uitgenodigd voor een kop koffie”, lacht Patrick de Beer, oprichter van Beercoo Schoonmaakgroep.

In 1995 sportte Roberto dagelijks met zijn maat Arno die als glazenwasser bij Beercoo werkte. Toen Patrick een wijk aankocht in Roosendaal, kon hij een tweede glazenwasser aannemen. Dat werd Roberto.
“Die wijk was een miskoop, achteraf gezien”, biecht Vincent de Beer, mede-eigenaar van Beercoo, op. “Als je naar beneden klom om nieuw water te pakken, was regelmatig je emmer gejat. Of ze geloofden niet dat we waren geweest, terwijl we ’s ochtends nog naar bewoners hadden gezwaaid. Dan konden we weer fluiten naar ons geld. Maar ja, dankzij deze wijk konden we Roberto wel aannemen destijds.”

Plezier

Al jarenlang doet Roberto zijn werk met plezier. “Behalve in december en januari!” lacht Vincent. “Van de 25 jaar roept hij al 24 jaar dat hij gaat stoppen. Hij vervloekt het Nederlandse weer. Gelukkig krabbelt hij tegen het voorjaar weer terug.”
Iedere ochtend is Roberto om zes uur op kantoor. Hij opent het pand, controleert zijn materiaal en spuit zijn bus af. Als zijn auto nog staat na te druppelen, leest hij de krant en drinkt een warme chocomel. “Ik neem rustig mijn tijd voor alles,” legt Roberto uit.
Uiteraard maakt hij weleens wat mee. “Ik ben weleens van mijn ladder gevallen. Mijn ladder gleed weg en schoof vervolgens naar beneden. Enkel gebroken. Ik lag op de grond bij te komen toen een vrouw in paniek kwam aangerend. Kennelijk had ze het erger ingeschat dan nodig was. Al snel kwam een heel circus aangereden met politie, ambulance en de brandweer. Op een gegeven moment landde er zelfs een traumahelikoper. Toen vroeg ik verbaasd: ‘Die is toch niet voor mij?’ Heb ik dat ook weer meegemaakt,” grinnikt Roberto.
In zijn vrije tijd doet Roberto aan kickboxen net als zijn vriendin Anita die zelfs wereldkampioen is geweest. Regelmatig reizen ze af naar Thailand om te trainen. Verder draait hij sinds een aantal jaar als DJ en is hij horloge fan.
Ter gelegenheid van zijn zilveren jubileum ontving Roberto uit handen van Patrick de Beer een prachtig horloge. “Ik zag deze al een tijdje in de etalage liggen tijdens het zemen. Een prachtig jubileumcadeau,” vertelt Roberto trots.