Freddie de voorleeshond

Berkel en Rodenrijs - Sinds september is er een nieuwe activiteit in de bibliotheek, gericht op kinderen met leesproblemen: Freddie de voorleeshond. Kinderen komen zes weken lang iedere week naar de bibliotheek om voor te lezen aan Freddie, een speciaal getrainde hond. Er is nu een voorleesblok achter de rug met zes kinderen en de reacties van de kinderen, hun ouders en de school zijn zeer positief.

Marianne Karsemeijer

Patricia Mulder van Hondsbrutaal is opgeleid als dierbegeleider. Ze zag verleden jaar een item voorbij komen op het journaal over een bibliotheek in Amerika waar ze gebruik maken van een voorleeshond voor kinderen met leesproblemen. Ze vond het zo'n leuk idee dat ze is gaan kijken of het in Nederland ook gedaan werd. Dit bleek wel zo te zijn, maar niet hier in de buurt. Daarom heeft ze contact opgenomen met de directeur van de bibliotheek in Berkel en Rodenrijs en in mei zijn ze proef gaan draaien met een aantal kinderen. De reacties van zoveel de kinderen als de ouders waren zo goed dat ze besloten het te professionaliseren.

Speciale opleiding

Het gebruik van honden in therapie is in opkomst in Nederland. In andere landen, met name Amerika zijn ze daarin veel verder dan hier. Patricia heeft een opleiding dierbegeleider gedaan en daarnaast ook een sociale vaardigheidstraining, samen met Freddie. "Je leert daarbij om de houding van de hond en zijn lichaamstaal goed te interpreteren", zegt ze. "Deze opleiding was een voorwaarde om de speciale R.E.A.D.-cursus te kunnen doen, dit is de opleiding die nodig is om het kind tijdens het voorlezen aan de hond goed te kunnen begeleiden. In deze korte opleiding leer je de skills van het voorlezen en de hond moet laten zien dat hij geen stress signalen toont, als hij aan het werk is. Daar is Freddie voor goedgekeurd. Daarnaast heeft hij uiteraard een gehoorzaamheidstraining en een gedragstest gedaan. Het fijne aan Freddie is dat hij mensen erg leuk vindt en niet heel getraind overkomt. Hij is heel spontaan". Freddie is een bastaardhond van vier jaar. Hij komt uit Spanje, is daar zwervend op straat gevonden. Via een stichting is hij naar Nederland gekomen en hij bleek heel passend te zijn voor dit werk.

Meer zelfvertrouwen

Na de proefperiode in de bibliotheek besloten ze om de basisscholen erbij te betrekken. In september is de eerste ronde van zes weken begonnen, met zes kinderen en deze is in oktober afgerond. Ook de leerkrachten waren erg enthousiast. Als de kinderen oefenen vindt de hond daar niks van, hij geeft geen oordeel en heeft geen commentaar. Kinderen krijgen hierdoor veel meer zelfvertrouwen, ze krijgen weer plezier in het lezen. "Sommige kinderen zijn heel open, die vinden het direct leuk", zegt Patricia. "Anderen vinden het heel moeilijk en spannend omdat ze niet weten wat er gaat gebeuren. Het is zo mooi om te zien dat ze heel zachtjes beginnen te lezen maar na vijf minuten steeds duidelijker gaan praten, alsof ze alleen in de kamer zitten. En natuurlijk bouwen ze ook een band op met Freddie."

Het volgende sessieblok begint op donderdagmiddag 16 januari tussen 15.30-17.00 uur, in de bibliotheek, Nieuwstraat 25 te Berkel en Rodenrijs. Op 20 februari is de laatste voorleessessie van dit blok. Aanmelden kan via de site van de bibliotheek: www.bibliotheekoostland.nl/jeugd/jeugd-6-12/freddie-de-voorleeshond. Voor meer informatie over Freddie zie: www.hondsbrutaal.com.