Eigenaren bloemenkiosk Steentjes zijn zwaar teleurgesteld

Berkel en Rodenrijs – Je denkt na tientallen jaren als standhouder van een bloemenkraam zekere rechten opgebouwd te hebben, maar dan word je zomaar slachtoffer van veranderende inzichten en juridische procedures en uiteindelijk speelbal van het plaatselijk standplaatsenbeleid. Paul Spee en Martin Steentjes zien hun hoop op een goede regeling in rook opgaan.

Freek J. Zijlstra

Bloemenkiosk Steentjes is nu ‘veroordeeld’ tot een standplaats aan de Herenstraat, op de hoek van het Plein. “Feitelijk staan we gewoon op het Plein, omdat we niet op de straat mogen staan. We zijn zoals bekend niet blij met deze tochtige plek, en daardoor moeten we de stand soms 180 graden draaien om met de rug naar de wind te staan. Het is voor de grootte van onze standplaats (40 m2) een hele ongelukkige plek half onder het carillon.”
Ze hadden zelf een goed gevoel bij hun voorstel om in een nis bij het Versplein te gaan staan. “Na ons gesprek met burgemeester Pieter van de Stadt dachten we dat dit zou gaan lukken. Nu blijkt dat we zelfs voor een tijdelijke plaats daar niet kunnen staan omdat de periode daarvoor te lang is en we bevoordeeld zouden worden. Ook de brandweer vindt het niet goed. Intussen is er al zo vaak met ons geschoven dat je onze positie bepaald niet bevoorrecht kunt noemen!”
Paul en Martin willen niet nu al meewerken aan de ‘uitsterflocatie’ aan de Herenstraat en alsnog verhuizen naar de Kerksingel, omdat daar ook weer een bloemenwinkel is en dan wordt de broodnijd alleen maar verplaatst. “We mogen voor onbepaalde tijd op onze plek aan de Herenstraat blijven staan.” Het steekt ze behoorlijk dat ze beticht worden van leugens die ze verstrekt zouden hebben aan gemeenteraadsleden. In hun ogen rekt het college juist het waarheidsgehalte van verstrekte informatie op. En dan gaat het bijvoorbeeld over de herhaaldelijke klachten die zogenaamd van de winkeliers in de omgeving kwamen toen ze nog bij De Visch stonden, het aantal keren dat er (schriftelijke) waarschuwingen kwamen na vermeende bezoeken van BOA’s, die gerapporteerd zouden hebben dat ze veel meer dan de toegestane 40 m2 ruimte in beslag namen. De emoties lopen hoog op als ze dat allemaal vertellen en hun kwalificaties over betrokkenen in niet mis te verstane taal duidelijk onder woorden brengen. Dat komt nooit meer goed. “Smerige spelletjes om ons bij De Visch weg te halen. Alles bij elkaar is het een treurig verhaal.” Laten we het op het laatste houden.
De eigenaren van bloemenkraam Steentjes gaan met hun advocaat alle mogelijkheden nog eens rustig onderzoeken. “En dan gaat het ook over onbehoorlijk bestuur en smaad! Onze goede naam is namelijk in het geding.”