Oldtimerdag trekt veel liefhebbers

Bleiswijk – Enkele Bleiswijkse vrienden begonnen zestien jaar geleden spontaan met het organiseren van een ontmoetingsdag voor liefhebbers van oldtimer brommers. Inmiddels hebben enkele vrienden van hen het stokje overgenomen, maar in beginsel is de dag hetzelfde gebleven: oude brommers oppoetsen, naar Bleiswijk rijden en van elkaars pronkstukjes genieten.

Trees Borkus-Henskens

De brommers worden allemaal naast elkaar neergezet op de parkeerplaats bij ’t Zeeltje waar net de laatste ‘aandenkens’ aan het Huttendorp en de Jeugdspeelweek zijn opgeruimd. Vanaf tien uur komen ze zondagochtend 1 september aanrijden. Veel vanuit Lansingerland, maar ook een aantal uit de directe omgeving. Ze kijken, keuren, genieten en gaan met elkaar aan de praat. Waar het de hele ochtend over gaat zal niemand verbazen; over de oldtimer brommers waarvan er waarschijnlijk meer in tal van loodsen en schuren staan dan menigeen vermoedt.
De dag is uniek, zo vinden ook de bezoekers die al of niet met een brommer aan komen rijden. Want er zijn ook veel kijkers tussen het publiek die zelf geen brommer hebben, maar genieten van de aanblik van al die mooie opgepoetste tweewielers. “Blij dat het goed weer is, anders was mijn brommer niet naar buiten gekomen," aldus een der eigenaren van een knaloranje pronkstuk. Hij blijft erbij staan en verliest hem geen moment uit het oog. Er wordt gesproken over merken, maar ook over het opknappen van de ‘oudjes’ en over onderdelen waar men naar op zoek is. Veel berijders, zo blijkt, hebben ook twee rechterhanden als het op restaureren en rijdend houden aankomt. “Als je alles moet laten doen is het niet te betalen; dan kan het een dure hobby worden.”
Rond de klok van half twaalf gaat een groepje Solexrijders op pad om de buurt te verkennen. Zij worden een half uur later gevolgd door een grotere groep die wordt nagekeken en uitgezwaaid door de achterblijvers, want niet iedereen rijdt mee. Het gaat richting het Groene Hart, Gouda, Schoonhoven, Vlist, Boskoop en Moerkapelle om even over vieren weer bij het vertrekpunt uit te komen. “Een pracht dag met mooi weer, heel gezellig waren enkele van de reacties van de meerijders. “We hebben weer veel bekenden gezien en gesproken; we kijken al weer uit naar volgend jaar!”