In deze aflevering (208) van Heden & Verleden staat Cor de Ruiter centraal: de Bleiswijker die inmiddels de streep van 80 jaar heeft bereikt en nog steeds actief is.

Wie wil reageren of ideeën heeft voor Heden & Verleden kan contact opnemen met de redactie: tel. 010 - 5118892 (keuze 2) of redactie@de-heraut.nl.

Door Trees Borkus-Henskens

JACO na 60 jaar nog steeds een begrip

Cor de Ruiter was pas twintig jaar toen hij de stoute schoenen aantrok en een bedrijfje startte. Bleiswijk kent hem als de man met de twee rechterhanden. Technisch van alle markten thuis, onvermoeibaar als het om het aanleggen of repareren gaat en verstand van alles waar een stekker en een snoer aan zit.

Cor zag in 1939 het levenslicht in Bergschenhoek, maar verhuisde al snel naar Bleiswijk waar hij opgroeide aan de Hoefweg. Het gezin verhuisde in 1953 naar De Plaats. Na de ambachtschool vond zijn vader een baas voor hem: Theo Biemond van het elektrotechnisch bedrijf uit de Kerkstraat. Dat bleek een goede leermeester waar de jonge Cor veel van leerde. Hij was leergierig en ging naar de avondschool; drie avonden per week op de fiets naar de Gordelweg. Toen wist hij: ik wil voor mezelf beginnen. Zijn vader had zo zijn twijfels, maar moest later toegeven dat hij zich had vergist.

Begin

In een schuurtje aan de Hoefweg 2 – tegenover de slijterij aan de andere kant van het water – ging de jonge Cor van start met zijn bedrijf JACO. Daar had het gezin De Ruiter vroeger een tijdje gewoond en was dus nog bekend terrein. De zaken liepen naar wens, Cor trouwde met Corry en samen kregen ze zoon Hans. In 1965 besloten ze naar de Van Waningstraat te verhuizen. Daar was een woonhuis waar een werkplaats bij gebouwd kon worden en een kamer er achter. De voorkant werd winkel. Toenmalig burgemeester Bakker kwam de opening verrichten. Terwijl Cor, ruim dertig jaar terzijde gestaan door Theo v.d. Krol, op pad ging naar de klanten voor aanleg of reparaties ter plaatse en veel aan het werk was in de werkplaats zorgde Corry voor de winkel waar alle soorten en maten elektrische apparaten werden verkocht.

Actief

Na tien jaar verhuisde het bedrijf naar de Emmastraat. Daar groeide JACO Beeld en Geluid uit tot een bekend adres voor professioneel geluid, radio, tv, huishoudelijke apparaten, technische dienst en de start van de aanleg van kabeltelevisie in de bebouwde kom van Bleiswijk die hij aanlegde voor heel Bleiswijk. Na enkele jaren kwam ook zoon Hans de gelederen versterken en werd het een echt familiebedrijf.
Cor was niet alleen een actief ondernemer, hij zette zich ook breed in voor de maatschappij en zijn dorp. Achter zijn naam prijkt – naast het vele werk dat hij verrichtte voor bedrijven, particulieren en clubs - een hele lijst van activiteiten. In totaal 35 jaar was hij voorzitter van het Oranjecomité, 25 jaar de grote kracht achter de jumelage met Götzenhain, 30 jaar voorzitter van de Ondernemers (winkeliers)vereniging van Bleiswijk, ruim twintig jaar lid van het bestuur van de IJsclub van Bleiswijk, hij zat jaren in het bestuur van RTB3 (de toenmalige naam van de lokale omroep), hij was medeoprichter en voorzitter (1986) van de Oudheidkundige Vereniging en de Oudheidkamer die op 22 februari officieel werd geopend door mevrouw Haitsma en hij was actief in de Jeugdspeelweek. Het is niet verwonderlijk dat dit een kast vol onderscheidingen opleverde. In 1986 ontving Cor het ereburgerschap van Bleiswijk, maar ook van de gemeente Götzenhain, in 1992 de Koninklijke Onderscheiding als Lid in de Orde van Oranje Nassau, in 1992 kreeg hij de zilveren en vier jaar later de gouden handelspenning van de Kamer van Koophandel en in 1996 werd hij bij zijn afscheid benoemd tot erevoorzitter van de Ondernemersvereniging.

Groei

Na ruim twintig jaar vanuit de Emmastraat gewerkt te hebben werd het bedrijf JACO Beeld en Geluid en JACO Techniek gesplitst. De installatie- en kabeltelevisiewerkzaamheden verhuisden samen met Cor en zijn vrouw Corrie naar de Van Goghlaan. Hans en zijn vrouw Gonnie gingen met de winkel in consumentenelektronica naar de Dorpsstraat. Tot Hans en zijn gezin in 2001 een nieuwe wending aan hun leven gaven en naar het Zeeuwse Koewacht vertrokken. De winkel werd gesloten, maar JACO techniek van Cor ging gewoon verder. Fijn voor alle klanten in Bleiswijk en omgeving, maar ook voor de klanten elders in het land. Cor is onder andere al bijna veertig jaar werkzaam voor Veluwe Strandbad waar hij onder andere in diverse parken kabeltelevisie aanlegde. Maar omdat Corrie haar kinderen en kleinkinderen miste verhuisden ook Cor en Corrie naar Koewacht. Zijn werk en zijn bedrijf opgeven? Cor peinsde er niet over en ging gewoon verder. Deels in Koewacht en deels in Bleiswijk. En dat is tot op de dag van vandaag nog steeds zo, al neemt hij zich wel steeds voor het iets rustiger aan te gaan doen.

Contacten

Naast zijn werk – dat hij nog steeds erg leuk vindt – heeft Cor nog steeds goede contacten met de inwoners van Götzenhain. Hoewel de jumelage van 1974 tot 1999 standhield is er nog jaarlijks een bezoek van de Duitse gasten aan de familie De Ruiter en vice versa en via de burgemeester van die Duitse plaats maakte Cor ook kennis met de bergsport. Die gasten waren uiteraard ook present tijdens het dubbele jubileumfeest dat de familie De Ruiter vierde langs de Rotte in Bleiswijk. De 80ste verjaardag van Cor, de 79ste van Corrie, maar ook het 60-jarig bestaan van JACO. Samen met vrienden en bekenden uit Zeeland, maar ook heel veel uit Bleiswijk, want ‘zijn’ Bleiswijk blijft trekken.