Een hospice als zorgzaam rustpunt

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor Hospice Lansingerland

Bergschenhoek - Hospice Lansingerland heeft als doel zorg en ondersteuning te bieden aan terminaal zieke mensen en hun naasten in de laatste fase van het leven. Deze palliatieve zorg wordt gegeven in het Hospice Huis in Bergschenhoek, of in de vertrouwde omgeving bij de cliënt thuis. Hieraan levert een team van ongeveer negentig vrijwilligers dagelijks een onmisbare bijdrage.

Door Ruud van den Braak

We spreken in het Hospice Huis met twee van deze vrijwilligers: Caroline Bonnewits die zorg verleent aan de gasten in het Huis en Conny Kruit die de cliënten en hun naasten thuis de nodige ondersteuning geeft.

Op de vraag waarom ze vrijwilliger in een hospice zijn geworden, zijn Conny en Caroline beiden duidelijk. Conny: “Ik ben 16 jaar werkzaam geweest in de wijkverpleging en het leveren van zorg aan terminaal zieke mensen bij hen thuis gaf mij toen al voldoening. Naast het werk voor het hospice ben ik ook nog actief als vrijwilliger bij De Tuinen in Bleiswijk."
Caroline heeft iets met gastvrijheid en contact met mensen. "Mijn schoonzus werkt hier ook en na een kijkstage, gesprekken en ook meelopen met collega’s was de keuze snel gemaakt. Ik haal voldoening uit het contact met de gasten en ik merk dat het zingeving aan mijn leven geeft. Ik ga altijd met een tevreden en dankbaar gevoel naar huis.”

Inzet

De inzet van een vrijwilliger bij een cliënt thuis wordt meestal door de huisarts of de wijkverpleging aangevraagd, vertelt Conny. "Die zien dat naast medische aandacht extra mantelzorg noodzakelijk is. Vaak kan het hospice de volgende dag al inzet leveren. Het is heel belangrijk bij het leveren van zorg thuis dat, naast het geven van de juiste aandacht aan de cliënt, de mantelzorger even ‘ontzorgd’ wordt. De mantelzorger en andere familieleden zitten in een zwaar traject en dan is het fijn dat ik wat ondersteuning en rust kan brengen. De familie kan de zorg dan heel even loslaten en de mantelzorger kan dan even ontspanning vinden door bijvoorbeeld te gaan wandelen, naar een verjaardag te gaan of even naar de bridgeclub te gaan.”
In het Huis ligt het iets anders. Caroline: “Degenen die in het huis werken kunnen ‘intekenen’ op een dienst, dan kun je veelal zelf de dag en de tijd kiezen. Daarin zit ook wel een persoonlijke voorkeur voor de werkzaamheden die je het best liggen. Bij een ochtenddienst help je de gasten met opstaan en ontvang je het bezoek met een kopje koffie of thee. Bij een middagdienst bied je hulp bij de lunch. Bij een avonddienst zal je misschien moeten helpen bij het koken.”

Loslaten

Een dienst beslaat maximaal vier uur per dag en kan meerdere malen per week zijn, maar de vrijwilligers doen geen nachtdiensten. Conny: "Het team dat aan huis werkt, bestaat uit twaalf vrijwilligers die min of meer alleen werken. De overdracht vindt plaats via een schriftelijke rapportage, maar indien nodig ook door even met elkaar te bellen. Gelukkig kan ik na het werk alle indrukken redelijk loslaten. Voor ondersteuning kan ik altijd terecht bij mijn collega’s en is er begeleiding voor de vrijwilligers die daar behoefte aan hebben; ook is er maandelijks een teamoverleg."
Caroline: “Wij hebben dezelfde werktijden en ook geen nachtdiensten. We werken in twee- of drietallen en wisselen viermaal per dag. De overdracht aan de collega’s doen we altijd in een gesprek van een minuut of tien. Er werken hier nu 76 vrijwilligers en het is een geweldig team. Het teamoverleg en de eventuele begeleiding die Conny noemde is er uiteraard ook voor ons.”

Tot slot kwam het gesprek nog even op de vele bedankjes die zij achteraf van familieleden en andere betrokkenen ontvangen; niet alleen bedoeld voor de vrijwilligers maar voor alle medewerkers van Hospice Lansingerland. “Dat betekent dat we goed werk doen en dat geeft dan weer een extra fijn gevoel.”