Traditionele sleuteloverdracht

Lansingerland was weer een lang weekend het Rijk der Otterrotters

Bergschenhoek - Burgemeester Pieter van de Stadt overhandigde op vrijdagavond 9 februari de sleutel van zijn gemeente officieel aan Prins Mathijs. Ook zijn ambtsketting moest hij afstaan aan de prins; Lansingerland was immers een paar dagen in handen van carnavalsvereniging de Otterrotters en prins Mathijs en zijn Page Fiola maakten de dienst uit.

Ruud van den Braak

Onder begeleiding van Blaaskapel Keep On Smiling uit Delft en na een paar rondjes polonaise namen de prins en zijn gevolg plaats in de raadzaal. Burgemeester Pieter van de Stadt sprak hen toe via een ludiek gedicht van 11 coupletten, dat na ieder couplet goedkeurend werd begroet met het bekende “Alaaf, Alaaf, Alaaf”.
Na de overdracht van de sleutel en de ambtsketting nam prins Mathijs het woord. Hij bedankte iedereen voor zijn verkiezing tot prins, was trots dat hij dit samen met zijn dochter Fiola kon doen en vroeg aandacht voor alle verenigingen in Lansingerland. “Verenigingen brengen mensen samen en hebben een grote maatschappelijke en sociale functie. Zonder subsidies vanuit de gemeente kunnen nog maar weinig verenigingen voortbestaan. De kosten om spontaan iets te organiseren zijn door de diverse vergunningen, verplichte veiligheidsvoorschriften et cetera flink gestegen. Dus, beste burgemeester, handhaaf alstublieft de subsidies!”
Daarna was het de beurt aan de 'Federatie van Europese Narren' die uit Brabant was afgereisd om de Otterrotters te feliciteren met haar 55-jarige jubileum en om Peet Smit en Wim Rutte een onderscheiding uit te reiken voor hun inzet voor de vereniging. Daarna werden door de voorzitter van de Otterrotters diverse mensen onderscheiden voor hun specifieke taken binnen de vereniging. Vervolgens kon de Raad van 11 geïnstalleerd worden waarna natuurlijk geproost werd en Keep on Smiling de raadzaal weer vulde met carnavalsmuziek.

Don Quichot en de windmolens

Uiteraard had men voor de nu gemeenteloze burgemeester nog een ludieke verrassing in petto. Om alle onverwachte perikelen met betrekking tot het windmolenpark het hoofd te bieden en toch de wind in de rug te houden werd hem een fiets aangeboden met achterop twee windmolentjes. De burgemeester stapte direct op en fietste, met de wind in de rug en zonder moeite, een rondje door het gemeentehuis.
Daarna verlieten de feestvierders in polonaise het gemeentehuis om de avond een vervolg te geven in de kroeg. Zaterdag en zondag werd er volop gefeest bij sportsbar Cheers en als u dit leest is, als alles goed is, de sleutel op dinsdagavond om 11 over 11 weer opgehaald door de burgemeester en zijn rust en orde weer hersteld in Lansingerland.