Tijdelijke huisvesting flexwerkers nabij Hoefweg

Bleiswijk - Tijdens de raadscommissie Ruimte van 6 februari bracht het CDA een bespreekpunt in over een tijdelijke omgevingsvergunning die was ingediend door Kafra Housing over nieuwbouw nabij de Hoefweg in Bleiswijk waarover het college positief denkt te gaan besluiten. Met deze vergunning beoogt Kafra de bouw van drie gebouwen en een parkeergarage om 242 flexwerkers te kunnen huisvesten.

Valentijn van Maurik

Het verzoek van het CDA kwam in navolging van een brief van het college van burgemeester en wethouders, dat berichtte over de tijdelijke omgevingsvergunning die is ingediend en het waarschijnlijk positieve advies dat vanuit de gemeente zal volgen. De plek nabij de Hoefweg zal onderdak moeten bieden aan bijna 250 arbeidsmigranten die onder andere werken in de distributiecentra in de gemeente. Naast de raadsleden en het college kwamen ook bezorgde bewoners en ondernemers uit de omgeving van de locatie aan het woord over deze vergunning. Vooral de angst voor een nog verder toenemende verkeersonveiligheid werd door de insprekers sterk benadrukt.

De raad aan het woord

In 2012 is besloten dat er geen aparte verklaring van bedenking nodig is bij een uitgebreide omgevingsvergunning die onderdeel is van het beleid. In dit dossier gaat het om het beleidskader arbeidsmigrantenhuisvesting waardoor het aan het college zelf is om de aanvraag goed of af te keuren. Vanuit het college was er een uitnodiging gedaan om deze vergunningsaanvraag nog wel als bespreekpunt voorbij te laten komen in een commissievergadering om zo de visies van de politieke partijen uit de gemeente aan te horen. Het CDA is ingegaan op deze uitnodiging en besloot hier een bespreekpunt van te maken. Tijdens de vergadering gaven partijen aan huisvesting belangrijk te vinden voor de arbeidsmigranten die in onze gemeente werken. De commissieleden delen wel de zorgen van de bewoners over de onveilige verkeerssituatie die er nu is en begrijpen de angst dat deze verkeerssituatie mogelijk verergert. Tijdens de vergadering onderkenden zowel het CDA als de VVD de mogelijkheid die de gemeente heeft om zelf te beslissen over de uitrijvergunning. Ze adviseren de gemeente rekening te houden met de drukke verkeerssituatie bij het ontsluiten van de locatie. Het CDA merkte op dat, in tegenstelling tot een eerdere vergunning van tijdelijke huisvesting voor flexwerkers aan de Leeuwenhoekweg, het bij deze tijdelijke omgevingsvergunning de ambitie om naast in de gemeente te wonen ook in de gemeente te werken, in deze aanvraag ontbreekt. Een aantal commissieleden vindt dat deze ambitie ook hier op moet gaan. GroenLinks benoemde tijdens de vergadering zelf kritisch te kijken naar de huisvestingslocatie en zorgen te hebben over onder andere een mogelijke gebrekkige privacy van de flexwerkers hier.

Reactie wethouder Cnossen

Desgevraagd gaf wethouder Cnossen aan dat er voorwaarden in de omgevingsvergunning worden opgenomen, zodat de Kafra Housing zich aan de gemaakte afspraken zal houden. De zorgen over een veranderende verkeerssituatie zullen door het college worden meegenomen in de zienswijze procedure, zei ze. Daar voegde zij aan toe dat er geen zekerheid is dat er een nog drukkere verkeerssituatie zal ontstaan naar aanleiding van de tijdelijke huisvesting. Wellicht nemen de verkeersbewegingen zelfs af of wordt er voor een andere wijze van vervoer gekozen, aangezien de flexwerkers dichter bij hun werk komen te wonen. Als reactie op de gestelde ambitie zei de wethouder dat de flexwerkers niet verplicht kunnen worden hier ook te werken als zij zich hier zullen vestigen. Het is wel in het belang van de huisvester dat de arbeidsmigranten niet ver reizen. Het verder reizen naar het werk levert de huisvester namelijk ook hogere kosten op. Ingaand op de suggestie van het CDA en de VVD over de uitrijvergunning beloofde de wethouder hierbij te toetsen op de verkeersveiligheid.