Gemeente: doelmatigheid en duurzaamheid

Ouderen Raadhuishof voelen zich geïsoleerd door gladheid

Berkel en Rodenrijs - De redactie heeft van meerdere inwoners van Berkel en Rodenrijs berichten ontvangen over de volgens hen beperkte gladheidsbestrijding in met name de directe omgeving van de ouderenwoningen aan de Raadhuishof.

Zo schrijft Lia Oosterveen - die net iemand overeind moest helpen die op weg was naar de Raadhuishof - dat zij constateerde dat de bewoners van de Raadhuishof volkomen geïsoleerd zijn geraakt door de sneeuw en gladheid. "Het wordt deze ouderen erg lastig gemaakt. Er werd in de omgeving niet gestrooid, waardoor de bewoners niet naar buiten durfden om boodschappen te doen of zelfs hun afval weg te gooien. Van degenen die wel het lef hadden om naar buiten te gaan zijn er zover ik weet twee lelijk onderuit gegaan. De afvalcontainer staat met dit weer op een onbereikbare plaats. Sowieso kun je er geen gebruik van maken als je in een rolstoel zit. De gemeente wil de zelfredzaamheid van ouderen bevorderen. Wat een lachertje. Ze doen alles om het dagelijkse leven zo moeilijk mogelijk te maken."
Ook Kor Wieske zegt het schandelijk te vinden. "Het was levensgevaarlijk voor de bewoners van de Raadhuishof en aanleunwoningen Hergerborch om zich buiten de deur te begeven en over de spekgladde ijsbaan naar de markt of naar de winkels aan de overzijde te gaan. Het is nu wel duidelijk, de ouderenzorg komt in het woordenboek van de gemeente Lansingerland niet voor."
Wieske draagt zelf een aantal oplossingen aan. "Waarom wordt er niet een kleine strooiwagen ingezet of een handbediende strooier. Loop er een paar keer overheen zodat het strooien ook het gewenste effect heeft, en klaar. In de zomermaanden of in het voor- en najaar worden er aan groepen mensen kleine grijpertjes ter beschikking gesteld om het zwerfvuil op te ruimen. Is er geen jongerenorganisatie die dit wil oppakken, en/of groepen jongelui, anders pik ik het wel op met m’n 77 jaar, als de gemeente een voorraad zout levert en zo’n klein strooiertje. Ik heb zelf nog wel een handschuiver!"

Reactie gemeente

De gemeente Lansingerland zegt in een reactie bekend te zijn met de wens van bewoners aan de Raadhuishof dat de weg daar voortaan in de strooiroute wordt opgenomen. De weg naar deze complexen is echter geen doorgaande weg, maar een doodlopende straat/woonerf en valt daarmee buiten de prioritering van het gladheidsbeleid zoals deze is vastgesteld. "Daarnaast werkt strooizout alleen goed bij veel beweging, bijvoorbeeld als er meerdere auto’s overheen rijden. Hoe meer bewegingen, hoe beter de werking. Om die reden heeft een doodlopende weg of woonerf meenemen geen zin. Het betreft daarbij ook een wooncomplex en geen zorginstelling waar de prioriteit qua handmatige nazorg of het strooien van entrees hoger ligt. Bij wooncomplexen gaat de gemeente er dan ook vanuit dat er een VvE of iets dergelijks aanwezig is en de nodige zelfredzaamheid heeft. Bewoners kunnen op twee dagen in het jaar als extra service vanuit de gemeente gratis een zak strooizout komen ophalen. Hierover is gecommuniceerd in de plaatselijke en via sociale media en kunnen bewoners hiermee zelf hun stoepje strooien en bijdragen aan gladheidbestrijding in de directe omgeving. Daarnaast is er in iedere bouwmarkt strooizout te koop", aldus de reactie van de gemeente.

Gladheidbeleid

Op de vraag wat het gladheidbeleid van de gemeente Lansingerland inhoudt, zegt de gemeente: "De afgelopen periode heeft Lansingerland te maken gehad met vorst en winterse neerslag en hebben de medewerkers van Gladheidbestrijding flink overuren gemaakt om de gladheid te bestrijden. Gladheidbestrijding valt onder de zorgplicht van de gemeente, maar belangrijk om hierbij te vermelden is dat het gaat om een inspanningsverplichting. Er is dus geen wettelijke verplichting voor de gemeente om de wegen altijd én overal vrij te hebben van sneeuw en ijzel. Het is onmogelijk om op alle wegen preventief de gladheid te bestrijden en moeten we als gemeente keuzes maken qua prioritering welke wegen en fietspaden er worden opgepakt en welke niet. Hiermee kan de gemeente met de beschikbare of de gewenste middelen een juiste mix maken tussen verkeersveiligheid en het milieu.
Op basis van doelmatigheid- en duurzaamheidsoverwegingen wordt de volgende prioritering gehanteerd in de te strooien routes:
- gebiedsontsluitingswegen, busroutes en belangrijke doorgaande fietspaden;
- wijkontsluitingswegen;
- tuinderswegen buitengebieden.
Als bovenstaande routes onder controle en goed/veilig begaanbaar zijn tijdens winterse omstandigheden, strooit de gemeente als service bij aanhoudende gladheid de volgende plaatsen met de hand: oversteekplaatsen voetgangers, bushaltes, omgeving van bejaardenwoningen, toegang van scholen en gebouwen met een openbare functies en winkelcentra.
De strooiroutes en de onderbouwing zijn terug te vinden op de gemeentelijke website: www.lansingerland.nl/gladheid.
Zoals aangegeven is - op basis van bovenstaande - ook de capaciteit en materiaal van de gladheidbestrijdingsdienst berekend; bij uitbreiding groeit deze mee. Dit kan door uitbreiding van eigen materieel en bemensing of door het inhuren van een aannemer."

Ter beeldvorming

De afgelopen periode heeft de Gladheidsdienst van de gemeente Lansingerland volop ingezet op het begaanbaar houden van fietspaden, doorgaande wegen en busroutes om daarmee de bereikbaarheid te garanderen van belangrijke locaties zoals de centra en zorginstellingen. Vanaf de eerste sneeuwval tot aan het afgelopen weekend zijn 5.034 km wegen en fietspaden gestrooid, waarbij 173.604 kg zout en 39.771 liter natriumchloride (NatZout) zijn ingezet om de geprioriteerde wegen begaanbaar te houden.