Nieuwjaar! Nou en?

Nou ja, we hebben het nieuwe jaar verwelkomd. Opnieuw. Er begint langzaam informatie te verschijnen over wie en waar deze keer hun arm werd afgerukt omdat ze geen vuurwerk konden afsteken, en wie meer geluk had en alleen met een champagnefles op zijn hoofd werd geslagen. Na de euforie en het grote enthousiasme van het nieuwe jaar zijn we van plan om de komende 365 dagen hand in hand te lopen, die - verrassend genoeg - niet voorbijgingen met een ochtendkater en bonzende hoofdpijn. We dromen van macht, die van onszelf natuurlijk, en we nemen steeds meer domme voornemens die we nooit zullen verwezenlijken. Zo is het ieder jaar, nietwaar?
In feite is het goed dat zoiets als het oude jaar bestaat en wordt gecultiveerd. De grootse intrede in het nieuwe jaar schept, althans in theorie, nieuwe perspectieven voor ons en opent voorheen gesloten deuren die we tot nu toe hebben vermeden. Het stelt je in staat te denken en jezelf voor de gek te houden dat de dingen vanaf nu misschien beter, correcter en normaler zullen zijn. Het creëert en maakt soms zelfs nieuwe hoop waar. Het pakt aanvullende mogelijkheden, voorheen onbekende concepten, methoden en ideeën uit en legt deze op tafel. En het hangt eigenlijk alleen van ons af wat we ermee doen en hoe we het gebruiken, of helemaal niet.
Voor mij is een eerlijk moment van vijftien minuten een uiterst waardevol moment om even stil te staan. Waar ben ik vandaag dankbaar voor? Waar nodigde God mij uit om iets goeds te doen? Zou ik het kunnen opmerken en volgen? Zo niet, welke specifieke dingen kan ik dan doen om dit morgen te laten gebeuren? Voor mij is dat alles. Als het elke dag wordt beoefend, verandert het de werkelijkheid en is er geen noodzaak voor Nieuwjaars-planning, omdat het leven hier en nu bewuster en voller wordt, zonder extra motivatie.
Wat levert het binnengaan van magisch Nieuwjaars-denken ons op? Misschien een vervanging voor wat we willen omdat we het zo erg missen? Misschien is het een motivatie voor de verandering die we willen, maar hebben we specifieke data en momenten nodig om aan de slag te gaan? Als dat zo is, laten we dan profiteren van het eindjaar en beginnen met plannen. Door dit plan echter op te nemen, moet u het minstens één keer per week herzien. Laat de verandering blijvend zijn, ook al is deze heel klein en ogenschijnlijk onbeduidend. Het leven schrijft tenslotte zijn eigen scenario's en het is de moeite waard om eerlijk voor God en onszelf te staan ​​en ons af te vragen of het pad dat ik vandaag bewandel het pad is waarop Hij mij wil leiden en of mijn leven is wat het kan zijn: mooi, vervuld, vreugdevol, maar ook met een zekere dosis onzekerheid, verlies en pijn. Nieuw jaar, oude ik. We hebben één hart, het veranderen van de kalender zal dit niet op wonderbaarlijke wijze veranderen, maar elke dag bewust met God wandelen kan altijd.

Pastoor Stefan Bladowski
Parochie Christus Koning