Correspondentie levert bezoek van de burgemeester op

Bergschenhoek – Groep 8 van OBS Groenehoek uit Bergschenhoek maakte een taalopdracht waarin het de bedoeling was een brief te schrijven aan de burgemeester waarin de leerlingen konden weergeven wat hen zoal opviel binnen de gemeente en waar zij zich zorgen over maakten.

Trees Borkus-Henskens

Meester Robin de Meulder las de brieven en vond ze zo waardevol dat hij besloot ze echt op te sturen naar de burgemeester. Met als gevolg, dat burgemeester Pieter van de Stadt woensdagochtend een bezoek bracht aan de groep.
Verkeer en (hang)jongeren waren veel terugkerende onderwerpen in de brieven. “Maar ook veiligheid en openbare orde,” vertelde de burgemeester. “Er zijn drie groepen binnen onze gemeente die ‘daar over gaan’. De gemeenteraad, de wethouders en de burgemeester die verantwoordelijk is voor de openbare orde en veiligheid.”

Oosteindseweg

Aan de orde kwam de onveiligheid op de Oosteindseweg waar 30 km gereden mag worden, maar waar soms met 70 of nog harder overheen wordt gescheurd. “De hardrijders zijn meestal mensen uit de buurt,” wist de bezoeker uit ervaring. Hij raadde de leerlingen aan: “Kijk mee met je ouders als zij rijden en gaan ze te hard, dan kun je je best hardop afvragen ‘hoe hard mag je hier eigenlijk rijden?’.’ Ook het kruispunt bij het Rondom kwam veelvuldig voor in de brieven. “Neem als fietser niet altijd voorrang; veiligheid gaat altijd voorop, ook al heb je voorrang.”
Lansingerland staat te boek als de gemeente met de jongste bevolking. “Maar alle kleine kinderen worden groot en gaan dan in meerdere of mindere mate puberaal gedrag vertonen,” reageerde de burgemeester op de vragen over jongeren. “Samen met buurttoezicht en de jongeren zelf proberen we daar de beste weg in te vinden.”
Patrick Kolijn, veiligheidsmedewerker van de Gemeente Lansingerland, was met de burgemeester meegekomen. Hij bracht een grote doos mee met daarin tal van attributen. Zijn presentatie ging over de veiligheid op straat en elke vraag die door een van de leerling goed werd beantwoord leverde hem of haar een medaille op. Ook 30 km stickers en veiligheidsvestjes werden uitgedeeld. Aan het einde van de presentatie was zijn oproep naar de jeugdige Hoeksenaren luid en duidelijk: “Als je iets ziet en je vertrouwt het niet; bellen!”