In deze aflevering (355) van Heden & Verleden nemen we een kijkje bij ATV Berkenrode, de tennisvereniging die dit jaar 60 jaar bestaat.

Wie wil reageren of ideeën heeft voor Heden & Verleden kan contact opnemen met de redactie: tel. 010 - 5118892 (keuze 2) of redactie@de-heraut.nl.

Door Suze Olivier

ATV Berkenrode: van bouwkeet met drie baantjes naar clubhuis met tien banen

Berkel en Rodenrijs - Kiki Bertens en andere grote talenten startten er: ATV Berkenrode is al zestig jaar een begrip in Berkel en Rodenrijs en de tenniswereld daarbuiten. Dat zestigjarig jubileum wordt dit jaar groots gevierd. Daarbij wordt niet alleen teruggekeken naar het verleden, het ‘ouderwets gezellig’ moet ook nu weer een belangrijk deel van de vereniging zijn.

De tennisvereniging werd op 21 mei 1963 opgericht door zo’n vijf mensen op zo’n 200 meter van de huidige locatie, vertelt voorzitter Roman Markovski. “Met drie baantjes en een bouwkeet als clubhuis. Geen stromend water en geen elektriciteit.” Bijzonder was dat de Berkelse club toen al inclusief was als algemene tennisvereniging, terwijl de meesten toen nog leden hadden op basis van geloof. Dat was in 2019 terug te zien: toen organiseerde de club de eerste genderneutrale clubkampioenschappen. Ten tijde van de oprichting had Berkenrode zo’n zestig leden. Baan vier kwam erbij in 1968. In 1975 is voor het eerst pas elektriciteit aangelegd.
Inmiddels heeft ATV Berkenrode maximaal 1100 leden en tien buitenbanen, vier binnenbanen en twee minibanen voor kinderen. “We hebben de beste banen in een straal van zo’n vijf kilometer, namelijk gravel plus banen”, aldus de trotse voorzitter. “Je kan er echt professioneel op spelen, we hebben hier ook eredivisie op gespeeld.” Die banen liggen er pas sinds 2020, maar de club investeert al langer in tennis op hoog niveau, mede in samenwerking met Tennisschool de Brug van Martin van der Brugghen. Het is dan ook niet verrassend dat er een paar proftennissers hun carrière gestart hebben bij deze vereniging, zoals Suzan Lamens, Anouk Koevermans en natuurlijk Kiki Bertens. Zij werd de beste tennisster van Nederland nadat zij de vierde plek op de wereldranglijst haalde.

Verhuizing

Wat zijn dan de momenten geweest die de tennisvereniging hebben gemaakt zoals het nu is?
“Ik denk dat de keus voor de binnenbanen belangrijk is geweest, dat was uniek in de omgeving”, vertelt Markovski. Die banen openden in september 1995, in een toen moderne ballonhal. Verder noemt de voorzitter de verhuizing naar de huidige locatie, die plaatsvond in 2004, bepalend. Op dat nieuwe complex is vaak gekozen voor vernieuwing en duurzaamheid. “We zijn een van de duurzaamste verenigingen”, aldus de trotse voorzitter. “We hebben vrij snel zonnepanelen aangelegd en zijn duurzaam met de verwarming. Alle lampen zijn ledlampen en gaan alleen aan als er gespeeld wordt.” Ook een aantal leden heeft een grote rol gespeeld in de geschiedenis van Berkenrode. “Hans Bruins en Jacques Thoen bijvoorbeeld”, vertelt Markovski. “De laatste is 26 jaar voorzitter geweest hier en was ook tijdens de verhuizing heel actief.” De vereniging heeft ook een goede band met sponsoren. “Kees van den IJssel van G.S. vd IJssel is heel actief binnen de vereniging. Net als René Lamens, van hoofdsponsor Cas Lamens en vader van Suzanne Lamens.”
De vereniging is ook bekend buiten het eigen terrein. “Als je aan tennis denkt, denk je al snel aan ATV Berkenrode”, aldus de voorzitter. “Dat heeft te maken met het open toernooi, daar komen elk jaar bijna 400 deelnemers naartoe. Verder hebben we eerder Syrische vluchtelingen uitgenodigd en lessen gegeven. En bedrijven als Koppert, Belastingdienst en Rotterdam The Hague Airport doen vitaliteitsdagen bij ons.” Bovendien zorgde Tennisschool de Brug voor bekendheid in de tenniswereld. “Mensen uit België komen hiernaartoe, net als echte toppers van Nederland, om te kijken of ze zich kunnen verbeteren. Dat is iets van de afgelopen vijftien jaar, maar dat aanzien blijft. Zeker nu we weer Suzan Lamens hebben.”

Ouderwets gezellig

Maar ATV Berkenrode is in al die jaren niet alleen professioneel tennis geweest. “Het loopt allemaal door elkaar. Net waren er oudere dames aan het tennissen, nu zijn er weer twee mannen die op hoger niveau spelen”, aldus Markovski op de woensdagochtend van het interview. “Sommigen zien het als een uurtje tennissen, anderen doen het een hele ochtend, ook voor de gezelligheid.” Twee lijnen zijn belangrijk voor de club. “Het moet ouderwets gezellig zijn, maar aan de andere kant ook innovatief”, verklaart de voorzitter. “Die lijnen passen goed bij elkaar, de innovatieve lampen en social media kunnen ook helpen bij het ouderwets gezellige.” Wanneer het aankomt op het gebruik van de tennisbanen, heeft de vereniging zelfs een stap terug in de tijd gezet. “Tijdens en na de coronaperiode kon je van tevoren een baan boeken voor een uur. Wij merkten dat dat minder gezellig was”, vertelt Markovski. Dus het bestuur draaide het systeem terug naar hoe het was: gewoon naar de tennisclub komen en even wachten als er geen baan vrij is. “Een aantal leden waren principieel tegen, maar we hebben nog weinig opzeggingen gehad. Ze hoeven eigenlijk ook maar zo’n tien minuutjes te wachten, ze ontspannen daardoor en het is helemaal niet erg om eventjes samen te zitten. Zo hadden we het ook voor ons gezien: als ouderwets gezellig.”