Het Jan Blaauwplein is een feit

Berkel en Rodenrijs – Het ´plein bij het Vierkantje´ heet voortaan ´Jan Blaauwplein´ naar de oud-commissaris van politie te Rotterdam die jarenlang een graag geziene inwoner van Rodenrijs was. Hij legde zich na zijn pensionering toe op het schrijven van boeken over geruchtmakende moordzaken. Door zijn niet aflatende inspanningen rondom de onterecht veroordeelde mannen in de Puttense moordzaak verwierf hij landelijke bekendheid en bleef nog lange tijd na zijn pensionering in de belangstelling staan.

Op maandagmorgen 22 mei onthulden dochter Lies Blaauw en wethouder Titia Cnossen het nieuwe straatnaambord. André Nieuwlaat, voormalig fractievoorzitter van de ChristenUnie in de gemeenteraad van Lansingerland en oud-collega in de regio, blikte kort terug op het leven van Jan Blaauw.

Visie

Oud-commissaris Blaauw ging in mei 1988 met pensioen. Hij begon zijn loopbaan in 1950 als agent - ‘diender’ zoals hij zelf zei – en werkte achtereenvolgens bij de zedenpolitie, de kinderpolitie, afdeling moordzaken en de narcoticabrigade. Uiteindelijk werd hij hoofdcommissaris bij de politie van Rotterdam. Hij was een man van de harde aanpak en had ongebruikelijke lik-op-stuk-ideeën over voetbalvandalen die hij na de nodige kritiek dan maar ‘stenenverplaatsende voetbalsupporters’ noemde.
Blaauw was een graag geziene gast om zijn visie over de gang van zaken te geven als er in zijn ogen (weer) slecht recherchewerk geleverd was. Op 20 december 2020 overleed Jan Blaauw op 92-jarige leeftijd.
Lies Blaauw sloot in een artikel over het leven van haar vader in De Heraut van 3 februari 2021 af met de woorden: ‘Mijn vader was een icoon van de Rotterdamse politie, diender in hart en nieren, inspirerende steun voor zijn mensen, altijd vrijuit sprekend, betrokken bij het vak, maar voor ons bovenal de liefste papa en opa.’

Inspanning

De tenaamstelling van het plein kwam er niet zonder slag of stoot. Eric Kampinga en Joost Smits spanden zich er fel voor in en lieten het er niet bij zitten toen het college van b. en w. conform de door de raad zelf gehanteerde procedureverordening vervolgens het advies van de Commissie Naamgeving opvolgde. Tijdens de raadsvergadering van 23 februari jongstleden dienden de fracties van VVD en Leefbaar 3B daarom een motie in die alleen gesteund werd door het CDA en GroenLinks maar toch een meerderheid haalde (19 stemmen vóór, 14 stemmen tegen). Door het realiseren van de tenaamstelling van het plein wordt de enorme waardering voor het werk van de oud-commissaris en het respect voor hem als oud-inwoner uitgesproken en voor iedereen zichtbaar gemaakt, tegen de geldende regels in. Het college voerde de motie echter uit en wethouder Titia Cnossen was sportief genoeg om namens het college actief aanwezig te zijn bij de onthulling van het naambord.