Uitleen van het meest uiteenlopende speelgoed

Speelotheek De Vlieger zoekt vrijwilligers

Bleiswijk - Dat de bibliotheek in Bleiswijk onderdak biedt aan Speelotheek De Vlieger is op zich niet vreemd, eerder zelfs logisch te verklaren. Beide spelen immers een belangrijke rol in de ontwikkeling van het kind. De een leent boeken uit om zo het lezen al op jonge leeftijd te stimuleren. De ander stelt speelgoed beschikbaar waarmee kinderen zich naast plezier spelenderwijs bepaalde vaardigheden eigen kunnen maken.

Arie van Driel

In de uitleen van boeken en speelgoed zijn de medewerkers en de vrijwilligers niet te onderschatten schakels. Naar die laatste categorie - de vrijwilliger, dus - is De Vlieger overigens naarstig op zoek. Als het aan Annemie ("Ik zou niet weten hoe lang ik hier al zit”) en Maaike (alweer tien jaar vrijwilliger) ligt, mogen dat ook jonge mensen zijn. De grens qua leeftijd ligt op zestien jaar.
Annemie: "De doelgroep van de speelotheek is kinderen. Daarom zou het mooi zijn wanneer ook jonge ouders met kinderen zich als vrijwilliger aanmelden. Die staan immers dicht bij de doelgroep. Het voordeel daarvan is weer dat zij door de aanwezigheid van jonge kinderen binnen hun gezin, een frisse kijk op nieuw speelgoed hebben. Omdat hun kinderen daar wellicht al mee spelen. Op dit moment missen we de input als het om de aanschaf van dat soort nieuwe speelgoed gaat."

Moeders

Maaike: "Voor moeders met kleine kinderen is de uitleen van speelgoed een ideale plek om vrijwilligerswerk te doen. Ze hoeven niet op zoek naar een oppas. Ze kunnen hun kind of kinderen gewoon meenemen. Terwijl het voor hen één keer in de drie of vier weken twee uurtjes op de zaterdagochtend gaat."
Annemie: "De bedoeling is dat we ons vrijwilligersbestand uitbreiden. Wij zijn op zoek naar enthousiaste mensen die de speelotheek een warm hart toedragen en enkele uren van hun toch al kostbare tijd willen inzetten. Met inmiddels 65 leden kan het tijdens de uitleen, ook op de zaterdagse uitleenochtend, hier best druk zijn. De vaste kern wordt gevormd door de coördinatoren, de overige vrijwilligers ondersteunen hen."
Van de nieuwe vrijwilligers wordt verwacht dat zij de Nederlandse taal enigszins machtig zijn. De beschrijvingen van het speelgoed moeten tenslotte gelezen worden.

Controleren

Naast het uitlenen en innemen van speelgoed, dat natuurlijk ook op de andere openingstijden van de bibliotheek kan, is de zaterdagochtend ook bedoeld om het teruggebrachte speelgoed op eventuele ´mankementen´ te controleren. Annemie: "Dat gebeurt door vrijwilligers in koppeltjes."
Het speelgoed ter plekke is in zes categorieën verdeeld: buiten-, constructie-, fantasie-, gezelschap-, leerzaam- en zintuiggericht. De collectie wordt regelmatig in zowel het voor- als najaar deels vervangen en vernieuwd. Ook de aanschaf van speelgoed wordt door vrijwilligers die dat leuk vinden gedaan.
Leden mogen per keer maximaal drie ´stuks´ speelgoed mee naar huis nemen. De keuze is overigens groot.
Voor wie interesse heeft in of voor meer informatie over het vrijwilligerswerk bij Speelotheek De Vlieger: devlieger@bibliotheekoostland.nl .