Burgemeester Pieter van de Stadt loopt mee

Midzomeravondloop De Kieviten steunt ook lokaal hospice

Lansingerland - Tijdens de Houweling/Horti Science Midzomeravondloop op woensdagavond 21 juni steken Lansingerlanders samen de handen uit de mouwen. Niet alleen voor het NET-fonds van de Erasmus MC Foundation, maar ook voor het lokale doel Hospice Lansingerland. Ook voor de tweede hoofdsponsor Horti Science is dat een bekend doel.

Suze Olivier

Hospice Lansingerland is gevestigd aan de Burgemeester van Oostenweg in Bergschenhoek en is een ‘bijna-thuis-huis’ voor mensen die in hun laatste levensfase zitten. Bij het hospice geven ze deze mensen veel aandacht en zorg, vertelt Eduard van Gijzen, voorzitter van Stichting Vrienden van Hospice Lansingerland. “Eigenlijk krabbelen ze daardoor even weer op. Het huis en de 85 vrijwilligers zijn heel liefdevol en warm. Alles kan ook qua eten, al is het 30 graden, we hebben zuurkool staan. Voor de gast die bij ons verblijft is het ook afscheid nemen, dus veel mensen komen langs.” De vrijwilligers doen het echt uit liefde, vertelt hij. “Ze gaan met de bewoners om alsof het hun eigen ouders zijn. Ze nemen de tijd om even bij iemand te zitten en te luisteren. Je krijgt er zoveel energie van. Het is onbetaalbaar als je ziet wat er allemaal binnen het hospice gebeurt.”
De Stichting Vrienden van het Hospice zamelt extra geld en middelen in. “Ik ben blij dat we daarmee het verblijf van onze gasten zo aangenaam mogelijk kunnen maken”, aldus Van Gijzen. De stichting draait op donaties en de vrijwilligers. "We zijn nu bijvoorbeeld begonnen met het opknappen van de tuin, dat is best een kostbaar project.” Maar wel heel belangrijk, vertelt de trotse voorzitter van de Vrienden. “Het mooiste is als je naar buiten kan in de laatste fase van het leven. Zo kunnen de bewoners de bloembollen op zien komen, er staan fruitbomen met grote appels eraan. Het is een geweldig gezicht en de mensen kijken er naar uit. Je kan ze niet blijer maken.” De gemeente en veel bedrijven zijn betrokken bij het hospice, vertelt Van Gijzen blij. “Ik vind het heel leuk dat De Kieviten dit willen doen, ook omdat ik trainer bij hen ben. We zijn blij met elke vorm van betrokkenheid.”

Innovatie

Ook Horti Science is blij met het gekozen lokale doel. Horti Science is een cluster van glastuinbouw dat gespecialiseerd is in innovatie. Daarnaast is het een visie waar de gemeente ook mee heeft ingestemd, legt wethouder Leon Hoek uit. “In het Horti Science gedrag staat innovatie en vernieuwing centraal. Dat willen we uitdragen. Ook zou het mooi zijn dat meer onderwijsinstellingen zich hier gaan vestigen en deze innovatie en vernieuwing doorvoeren in de lesprogramma’s. Zo borgen we de kennis nog beter.” In Bleiswijk, vlakbij de glastuinbouw, zit een locatie van de Wageningen Universiteit. “Dat is een unieke combinatie die we willen gebruiken. Van professionele tuinder tot de Wageningen Universiteit, dat is Horti Science.” Het cluster is op verschillende manieren innovatief, vertelt de wethouder. “We hebben bijvoorbeeld voor een kilo tomaten vier liter water nodig. In andere landen is er al 60 liter nodig voor dezelfde kilo. Ook kijken we naar dubbel gebruik van de oppervlakte, bijvoorbeeld met waterbassins waar zonnepanelen op drijven.” Dat is volgens de wethouder mogelijk door de ‘doe-cultuur’ in de tuinbouwsector. “Je ziet dat er zoveel energie in die sector zit om echt de mouwen op te stropen en te bedenken, hoe kunnen we hier weer een goed antwoord op definiëren.”

Wethouder Hoek vindt de Midzomeravondloop een clustering van mooie initiatieven. “Het is belangrijk dat mensen nadenken over wat zij doen in hun vrije tijd. Zo vind ik het mooi dat een initiatief als het hospice door vrijwilligers gerund wordt. Je werkt zuiver en alleen vanwege je innerlijke warmte. Begin er maar eens aan, iedere dag geconfronteerd worden met afscheid nemen, kennis maken en dan weer afscheid nemen. Prachtig dat ze dat doen.” Een aantal mensen van de gemeente doet daarom ook mee met de loop, onder wie burgemeester Pieter van de Stadt. Wethouder Hoek, zelf geen enthousiast hardloper, zal het startschot geven.

Een belangrijke reden dat De Kieviten heeft gekozen voor Hospice Lansingerland is de verbinding. “Veel mensen in Lansingerland hebben verbinding met het hospice. Deze binding geeft ons het voel dat loper het doel steunen en zich in zullen schrijven voor deze speciale editie.” De organisatie hoopt de 500 deelnemers te halen en dus zo veel mogelijk geld op te halen voor beide doelen. “We zetten alles in werk om het te laten slagen.”