Deze week beginnen de eindexamens. Een bijzondere tijd. Niet alleen voor de eindexamenkandidaten, maar ook voor de scholen, de docenten en misschien nog wel het meest voor ouders.
In examentijd heerst er bij veel scholieren thuis een aparte sfeer. Bij iedereen zal dat anders zijn. Bij de een overheersen spanning, zenuwen en slapeloosheid. De ander is zeker van z'n zaak en maakt zich niet druk. Ook zijn er leerlingen die er goed voor staan, maar toch beren op de weg naar het diploma zien. Stel dit, stel dat...
En dan de ouders. Vaak zijn zij nog meer gespannen dan hun zoon of dochter en zien ze hun kroost het liefst constant aan het studeren. Ga je nu alweer de deur uit? Moet je niet... Andere ouders bieden hun examenkind heuse verwen-examenfaciliteiten: extra lekkers te eten, snacks, vrijstelling van een aantal taken in huis. Onze kinderen doen examen, geef ze alle ruimte, want dat draagt bij aan een beter resultaat!
Een spannende, maar mooie tijd die hopelijk resulteert in dat felbegeerde papiertje. Of is het diploma op extra stevig papier inmiddels een digitale versie geworden?
Alle eindexamenkandidaten en hun thuisfront veel succes gewenst!

Annette Docter