Een gezellige beestenboel in Laurens De Tuinen

Bleiswijk - Alpaca Tjerk laat zich gewillig knuffelen en met een beetje geduld kun je ook een kusje krijgen. Tjerk hoort bij de mobile kinderboerderij van Donky Pronkie en is met de fles grootgebracht. “Al onze dieren komen van jongs af aan in contact met mensen en kinderen waardoor ze heel tam zijn en het zelfs prettig vinden geaaid te worden”, vertelt Karin Pronk die samen met haar man Patrick aanwezig was bij Laurens De Tuinen in Bleiswijk.

Door Puk van den Bulk

“Toen ik hier twee jaar geleden kwam werken, waren er geen activiteiten met ouderen en boerderijdieren”, vertelt Mandy Meijster, welzijns-activiteitenbegeleider in De Tuinen. “Bij mijn vorige baan had ik ervaren dat mensen op dit contact heel goed reageren en daarom wilde ik het hier in De Tuinen ook organiseren. Karin en Patrick zijn hier nu voor de tweede keer, de eerste keer was vorig jaar, maar wij willen het liefst dat zij ons twee keer per jaar komen bezoeken. In april met de pas geboren dieren en in oktober met Dierendag. Alle bewoners hebben de gelegenheid om gezellig bij de dieren te komen zitten. Sommige hebben zelfs een flesje aan de kleine geitjes mogen geven.”

Dieren in de lift

Alle dieren zijn door Patrick en Karin met de lift van De Tuinen naar de eerste verdieping gebracht waar er een grote ren klaarstond met hooi en water, en stoelen voor de bezoekers. De bewoners werden door de sluishekjes in de ren gebracht. Een enkeling vond het prettiger om buiten de ren te blijven. Een jong geitje van een kleine vier weken wilde overigens ook liever buiten de ren lopen. Patrick: “Het is een vindingrijk boefje, maar de mensen vinden dit wel leuk om te zien, dus laten we haar maar gaan. Sowieso de mensen zien genieten, dat is het mooiste wat er is.”
Niet alleen de bewoners maar ook de medewerkers van De Tuinen genieten van de boerderij. Vrijwilligers Mariëlle en Jeannette helpen de bewoners op hun plaatsen en met het contact met de dieren. “Voor mij is dit de tweede dag dat ik in De Tuinen als vrijwilliger werk”, zegt Mariëlle, “maar ik val zo mooi met mijn neus in de boter.” Jeannette: “Ik ben hier na mijn pensioen gekomen. Ik vind dat je als mens iets terug moet doen voor de maatschappij. Het geeft mij een goed gevoel. Normaal geef ik deze middag schilderles, maar dit is natuurlijk ook erg leuk.”
Naast de interactieve middag met de mobile Kinderboerderij hebben de bewoners sinds de aanstelling van Mandy ook contactmiddagen met honden en met kinderen. Mandy: “Een aantal BSO locaties in Bleiswijk komy om de beurt een middag bij onze bewoners. Veel ouderen vinden het prettig dat ze van de rol van verzorgende naar zorgende mogen gaan. Ze spelen een spelletje met de kinderen of gaan samen kleuren of tekenen. En de kinderen? Die hebben ineens heel veel opa’s en oma’s om zich heen en dat maakt ze heel blij.”