Nieuwe locatie Oudheidkundig Museum biedt meer mogelijkheden

Historie Bleiswijk verhuist naar timmermanswerkplaats uit 1777

Bleiswijk - De Oudheidkundige Vereniging en Museum Bleiswijk (OVMB) gaat verhuizen. Nu herbergt het multifunctionele gebouw De Snip aan de Dorpsstraat nog de expositieruimte. Straks, vanaf september, is het museum verderop in de Dorpsstraat te vinden. En ook nog eens daar waar het historische karakter van de OVMB het beste tot zijn recht komt.

Arie van Driel

Dat is namelijk op een van de meest markante plekken met erfgoed uit de geschiedenis van het dorp, een inmiddels sinds 1777 bestaande oude timmermanswerkplaats, waar meerdere timmerbedrijven waren gevestigd. De laatste was het timmer- en aannemingsbedrijf van de firma H. van den Berg en Zn.
Het smalle pad tussen high tea- en lunchroom De Theeroos en de voormalige timmermanswerkplaats in de Dorpsstraat in Bleiswijk, ademt de historie van de achttiende eeuw. De periode van het droogmalen van de kleipolder (beter bekend als de Bleiswijkse droogmalerij) en de aardappel, vlas en granen die belangrijke handelsgewassen werden voor de toen krap 2000 inwoners.
Naast de werkplaats van timmerbedrijf Van den Berg is er aan de andere kant van het pad de woning uit 1890, waarin nu De Theeroos is gevestigd. Om het historische plaatje ter plekke compleet te maken, aan de overkant van de straat staat het achttiende eeuwse huisje van Geurt Quint. Ten tijde van de Franse overheersing was Quint naast een vurig patriot ook een baljuw en schout met minder goede eigenschappen.

Alternatieven

Het bestuur is blij met de nieuwe locatie. Die de leden overigens zelf vonden. Vanaf 2016 hing de sluiting van De Snip al in de lucht. Vorig jaar kwam van wethouder Titia Cnossen de mededeling dat het museum moest verhuizen. De Snip wordt gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. De drie alternatieven die de OVMB van de gemeente kreeg voorgelegd, haalden het niet. De bestuursleden hadden er, kort gezegd, niet het juiste gevoel bij.
Secretaris Theo de Korte: "Wat ook meespeelde in onze beslissing, was dat de alternatieve locaties tijdelijk waren. Het was de bedoeling van de gemeente dat wij na de nieuwbouw terug zouden keren in De Snip. Op zich is dit gebouw best redelijk multifunctioneel. Maar voor ons is het te klein. Bovendien is hier geen opslagruimte. Dat probleem hebben we met de wethouder gedeeld. Toen we haar vertelden zelf een ruimte te hebben gevonden, kon ze zich daarin moeiteloos vinden en zegde ze haar medewerking toe."
Detail: de gemeenteraad moet tijdens haar vergadering in mei nog wel formeel instemmen met de verhuisplannen van de OVMB naar het stukje erfgoed.
Titia Cnossen: "Het is natuurlijk heel mooi dat op de nieuwe locatie het museum verder wordt geprofessionaliseerd. Daarnaast spreek ik graag mijn waardering uit voor de inzet van de vele vrijwilligers van de Oudheidkundige Vereniging en Museum Bleiswijk om de herinnering aan de geschiedenis van deze mooie kern van Lansingerland levend te houden."

Zaagmachine

Voorzitter Gerrit van der Knaap: "De werkplaats is een monumentaal gebouw, een gemeentelijk monument. Compleet met oude zaagmachine en werkbanken. Die blijven er ook. Alles bij elkaar sluit dat naadloos aan bij waar wij als vereniging en museum voor staan."
Dat is onder meer het ijveren voor behoud van het eigen karakter van het dorp en de directe omgeving (het landschap, de monumenten en gebouwen). Het in stand houden van een historisch museum, als permanente instelling voor tentoonstellingen, lezingen en bijeenkomsten.
De Korte: "Naast het maken van een nieuwe en frisse start in de nieuwe locatie, krijgen we daar ook meer mogelijkheden. Zo willen we meer gaan digitaliseren. Ons fotoarchief is groot. We hebben veel films met unieke beelden. We kunnen andere tentoonstellingen gaan inrichten. En, heel belangrijk, onze nieuwe plek is veel meer laagdrempeliger dan nu, hier in De Snip. Kortom, nieuwe kansen bieden onze vereniging nieuwe mogelijkheden."

Monumentendag

Het bestuur heeft de intentie het nieuwe museum op 9 september (dan is het de landelijke Open Monumentendag) te openen voor het publiek. Dan ook, als het aan de bestuursleden ligt, in aanwezigheid van zowel burgemeester Pieter van de Stadt als wethouder Titia Cnossen.