Grenzen aangeven is voor jong en oud – jong geleerd is oud gedaan

Lansingerland - Op donderdag 16 maart kwam het boek Daantje durft alles! (voor kinderen tussen de 2 en de 6 jaar) van Anne Sara Schenk-Verloop en Eline Hoogenboom uit bij uitgeverij KokBoekencentrum. Het verhaal is geschreven door Eline en de prenten die in het boek staan, zijn door Anne Sara uit Berkel en Rodenrijs gemaakt.

Annabel Leideman

Naar aanleiding van de meerdere #metoo schandalen in de Nederlandse media kwamen Anne Sara en Eline op het idee om een prentenboek te maken over hoe je kinderen kunt leren om hun grenzen aan te geven en om nee te zeggen. Ze hoorden in hun omgeving dat ouders de behoefte hadden om het met hun kinderen over die ingewikkelde onderwerpen te hebben, alleen wisten ze niet goed hoe. Het kan soms best ingewikkeld zijn om deze onderwerpen op een goede en laagdrempelige manier met je kinderen te bespreken. Anne Sara en Eline hebben geprobeerd om een boek te maken over het aangeven van grenzen en nee zeggen als je nog jong bent. Wat kan er wel, wat kan er niet en mag ik het zeggen als ik iets niet of wel wil. Zij zijn hier goed in geslaagd. Naast het schrijven van een zo herkenbaar mogelijk verhaal over alledaagse situaties, hebben ze ook adviezen en tips aan het boek toegevoegd waarmee ouders, verzorgers en leraren aan de slag kunnen. De adviezen en tips zijn in samenwerking met psychologen, onderwijzers en de uitgeverij tot stand gekomen.

Over Anne Sara

Anne Sara Schenk-Verloop is geboren en opgegroeid in Bergschenhoek, momenteel woont ze in Berkel en Rodenrijs. Ze tekent al van kleins af en het was dan ook een droom die verwezenlijkt werd toen zij samen met Eline Hoogendoorn een prentenboek mocht uitgeven. Hoewel Anne Sara een kunstopleiding heeft genoten, besefte ze zich al snel dat je veel moet oefenen om je eigen stijl te ontwikkelen om je te onderscheiden van anderen. Haar werk bleef niet onopgemerkt toen zij haar portfolio naar Hallmark stuurde. Ze kreeg een contract en binnen korte tijd lagen haar geïllustreerde kaarten in de winkels in Nederland, maar ook op Curaçao. Naast het ontwerpen van wenskaarten illustreerde ze ook onder andere meidentijdschriften en boekcovers. Prentenboeken illustreerde zij toentertijd nog niet.
Toen Anne Sara zelf kinderen kreeg en haar dochters ging voorlezen uit prentenboeken, begon er toch weer iets te kriebelen. Ze wilde een keer haar eigen prentenboek illustreren. Ze volgde een illustratiecursus bij Mark Janssen en dat heeft het eerste zetje in de goede richting gegeven. Samen met Eline Hoogenboom is ze uiteindelijk de uitdaging aangegaan met het prentenboek Daantje durft alles! als resultaat.

Het proces

Anne Sara zag dit project als een echte uitdaging aangezien het haar eerste prentenboek is die zij geïllustreerd heeft. Zij maakt haar tekeningen met verf en potlood op papier. Vervolgens scant ze haar werk in en verfijnt ze haar tekeningen met fotoshop. Zo heeft ze verschillende losse figuren getekend die zij inscant om ze vervolgens bij elkaar te plaatsen in één grote tekening. Leuk weetje: sommige figuren zijn gebaseerd op de mensen om haar heen. Dit heeft zij expres gedaan omdat ze het heel erg belangrijk vindt dat iedereen zich in het verhaal kan herkennen. Zo divers als haar omgeving is, zo divers zijn ook de figuren geworden die ze heeft getekend. Mocht je meer te weten willen komen over het proces, kijk dan even op haar Instagram. Onderaan het artikel vind je haar naam en website.

Tot slot

Onlangs heeft Anne Sara van verschillende scholen uit het hele land (Lansingerland, Amsterdam, Friesland) berichten gekregen dat ze haar boek heel erg leuk vinden en dat ze heel veel hebben aan de tips en adviezen. Ook ouders hebben aangegeven dat ze de tips en adviezen heel bruikbaar vinden. Mocht je het boek nog niet hebben of nieuwsgierig zijn geworden: het boek is onder andere te verkrijgen in de boekhandels in Berkel en Rodenrijs, maar ook online voor € 15,99.
Neem een kijkje op Instagram studioannesara en haar website www.annesara.nl .