Hoogheemraad Ruud Egas:

"Het belang van klimaatbestendige maatregelen"

Berkel en Rodenrijs – Op woensdag 15 maart aanstaande brengen we twee keer een stem uit, een keer voor de Provinciale Staten en een keer voor het waterschap. Hoogheemraadschap van Delfland is verantwoordelijk voor het gebied in Berkel en Rodenrijs. Ruud Egas, hoogheemraad, vertelt over de rol van het hoogheemraadschap en hoe klimaatverandering een belangrijke rol speelt in de toekomst van het waterschap.

Door Yennah Schenk

In Lansingerland zijn twee hoogheemraadschappen actief, hoogheemraadschap van Delfland en hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard. Inwoners van Berkel en Rodenrijs vallen onder Delfland. “Dat er in een gebied meerdere waterschappen actief zijn, is niet zo bijzonder. In Rotterdam zijn er zelfs drie waterschappen actief. Alle waterschappen werken goed met elkaar samen, we hebben immers een maatschappelijke belang, namelijk droge voeten, schoon water, voldoende water en stevige dijken,” vertelt Egas.

Onder de zeespiegel

“We leven in een gebied onder de zeespiegel. Water is onze grote vriend, we recreëren in de mooie gebieden om ons heen. Denk aan de Groenzoom. We genieten daar met zijn allen ontzettend van. Maar water kan door de veranderende weersomstandigheden ook minder prettige situaties opleveren, bijvoorbeeld als het water je huis instroomt of in droge periodes het waterpeil zakt. Dat is iets waar we meer en meer rekening mee moeten houden. We kunnen met elkaar als gemeente, bedrijven, inwoners en hoogheemraadschap heel veel doen om prettig te blijven wonen, werken en recreëren, Maar dan moeten we allemaal onze schouders eronder zetten en klimaatbestendige maatregelen nemen,” aldus Egas.

Voorzorgsmaatregelen

Als voorbeeld noemt hij de voortuinen waar de tegels plaatsmaken voor groen om zo het vasthouden van het regenwater te stimuleren. “Als we er niks aan doen, is de kans groot dat we in de lagergelegen gebieden natte voeten krijgen, of misschien wel meer dan dat. Naast hevige piekbuien hebben we ook te maken met de andere kant van de medaille: lange droge periodes,” vertelt hij. Denk aan de afgelopen zomers waarin het een uitdaging was om het water in de sloten en vaarten op peil te houden en verzilting van het water door zoutindringing tegen te gaan. We laten dan zoet water in vanuit het Brielse Meer of helemaal via vaarten of andere waterwegen vanuit het IJsselmeer. Ook in zeer droge tijden bestaat een risico dat we natte voeten krijgen, omdat de dijk het kan begeven door uitdroging of te weinig druk vanuit de vaart. We doen er als waterschap alles aan om ons hele gebied van water te voorzien. Het zou mooi zijn we meer ruimte maken voor waterberging in ons eigen gebied en we het overtollige regenwater in natte tijden vast weten te houden. Daar ligt voor ons allen een uitdaging. Er zijn al veel goede initiatieven (groot en klein) waaruit blijkt dat iedereen kan bijdragen de kans op wateroverlast door te veel of te weinig water kan verminderen. Zoals groene daken op schuurtjes, water opvangen onder parkeerplaatsen en versteende schoolpleinen vergroenen.”

Stem uitbrengen

Om de vier jaar vinden er waterschapsverkiezingen plaats. Net als bij de gemeenteraadsverkiezingen stem je ook op een partij. Voor de regio Delfland staan er 12 partijen op de kieslijst, zowel landelijke partijen als waterschapspartijen. Het thema van deze verkiezingen is ‘hoe zie jij de toekomst van ons water?’. Egas staat zelf niet op de kieslijst. “Elke partij heeft eigen aandachtspunten op het gebied van waterkwaliteit, afvalwater, klimaat en innovatie. Stemmen is een voorrecht waarmee je als inwoner het verschil kan maken. Breng vooral je stem uit op de partij die achter jouw ideeën staat. Weet je het nog niet en heb je hulp nodig: vul de stemhulp in.” De stemhulp vind je op de website van MijnStem.nl.