Lansingerland krijgt wijkbrandweer

Lansingerland - De gemeente Lansingerland krijgt een wijkbrandweer voor tenminste één jaar. De gemeenteraad stemde donderdag 23 februari in met het voorstel van het CDA Lansingerland, Leefbaar 3B en de PvdA. De wijkbrandweer helpt bij het brandveiliger maken van de gemeente en bewustwording bij de inwoners over brandveiligheid in en om huis.

Peter Schuurmans, hoofd Veilig Leven bij de brandweer, vertelde vorig jaar aan de gemeenteraad dat hij ’s avonds al wandelend met zijn hond vorig jaar een rookmelder hoorde afgaan in een seniorencomplex. “Toen ik naar binnen liep, ging ook het brandalarm af. Bij een vrouw bleek het elektrisch fornuis aan te staan met de klep dicht. Dat zorgde voor veel rookontwikkeling, maar niemand ondernam actie. De rookmelder was helaas niet doorgeschakeld.”
Gelukkig was Schuurmans er tijdig bij, maar het had ook heel anders kunnen aflopen. Steeds meer ouderen wonen langer alleen thuis, maar dat betekent niet dat ze helemaal zelfredzaam zijn in geval van brand. Dit is volgens hem nu typisch een doelgroep waaraan de wijkbrandweer gericht voorlichting kan geven. Maar ook op scholen zal hij of zij aanwezig zijn. Het project duurt in elk geval een jaar.
Als de evaluatie positief uitpakt, dan wil het CDA Lansingerland voorstellen om de aanpak te continueren. “De kosten bedragen namelijk slechts een fractie - 1 procent - van het totale veiligheidsbudget en brandveiligheid is wat ons betreft een van de kerntaken van de overheid”, aldus fractievoorzitter Jan-Willem van den Beukel. “Dus ook als we moeilijke keuzes moeten maken omdat er bezuinigd moet worden, dan zou er voor dat soort zaken altijd ruimte moeten zijn. Juist het beknibbelen op de kerntaken van de overheid heeft de laatste jaren zoveel burgers sceptisch gemaakt over de prioriteiten van de overheid. Als het aan ons ligt, gaan we weer bouwen aan dat vertrouwen, en is de wijkbrandweerman daarin een betekenisvolle en nuttige stap.”