Schilderlessen halen het beste in de leerling naar boven

Kunstbreak Junior in trek bij basisscholieren

Berkel en Rodenrijs - Schilderlessen voor basisscholieren als uitlaatklep na een lange schooldag. Marijke Wessel begon daar ooit mee vanuit haar atelier Kunstbreak in Berkel en Rodenrijs. Na haar verhuizing naar Drenthe vulden haar collega´s Jeannette Ruigrok en Mandy de Veld de zo ontstane leegte moeiteloos in. Met zestig leerlingen in de leeftijdscategorie 8-12 jaar is hun Kunstbreak Junior zelfs een belangrijke speler onder de lokale kunstlesaanbieders.

Arie van Driel

Jeannette: "Mandy en ik vonden het jammer als de kinderlessen door het vertrek van Marijke daadwerkelijk zouden stoppen. Dat vond Marijke zelf ook. Zij vroeg dan ook aan mij of ik het samen met Mandy wilde voortzetten. Mandy vond het leuk om mee te doen en samen hebben we het vervolgens opgepakt."
In de nieuwe opzet neemt Mandy de administratieve kant voor haar rekening. Terwijl Jeannette de lessen vorm geeft. Die geven zij aan vier groepen (in de basisschoolleeftijd 5-6 en 7-8 jaar) op dinsdag- en donderdagmiddag. Op de dinsdag- en woensdagavond zijn dat twee groepen jongeren, met Irene Vernooij en Bianca van Hemert als hun docenten.
Mandy en Jeannette zijn zowel in als buiten Lansingerland bekende kunstenaars. Beiden zijn lid van de Kunsttoer, het jaarlijkse open atelierweekeinde. Mandy is dat tien jaar. Jeannette inmiddels alweer achttien jaar.

Ruimte

De lessen vinden plaats in Atelier De Hichte van collega-kunstenaar Jellie Piersma aan de Kleihoogt 1 in Berkel en Rodenrijs. Ter plekke werken de kinderen met verschillende materialen en technieken. En krijgen zij van hun docenten zoveel mogelijk de ruimte om hun eigen creatieve en technische mogelijkheden te ontdekken.
Mandy: "Het ene kind is goed in tekenen, weer een ander kind heeft een enorm goed gevoel voor kleurgebruik. Samen met de leerling zoeken Jeannette en ik dan naar een manier om te zien wat het beste bij de leerling naar boven haalt."
Vooraf wordt er overigens eerst door Jeannette een en ander uitgelegd. Bijvoorbeeld over de kleuren (kleurenleer). Zo zijn er warme, koude en primaire kleuren (rood, blauw en geel). De laatste categorie is belangrijk bij het schilderen. Kleur je blauw over geel heen, dan krijg je groen. Doe je hetzelfde met blauw en rood, dan wordt het paars.

Inspiratie

Ter inspiratie wordt er per les een belangrijke kunstenaar binnen een bepaalde kunstvorm behandeld. Onder wie de Spaanse surrealist Joan Miró. Zijn schilderij Peintre-poéme dat onlangs door museum Boijmans van Beuningen voor 8,1 miljoen euro werd aangekocht, was voor de leerlingen zo´n voorbeeld van een inspiratiepunt.
Jeannette: "De opdracht was om een aantal elementen die Miró gebruikt, zoals de rode ronde vlek, stippels en laddertjes, in hun werkstuk te laten terugkomen."
Het resultaat is nog tot eind februari te zien in de bibliotheek in Berkel en Rodenrijs. Al toont de expositie ook andere werkstukken van de leerlingen. Bijvoorbeeld die zijn geïnspireerd op het werk van de Belg René Margritte, in wiens wereld met zelfportretten in een vervreemde surrealistische situatie, alles mogelijk is.

Workshop

Naast het geven van schilderles, organiseert Kunstbreak Junior vier keer per jaar een workshop voor óf alleen kinderen óf een volwassene met een kind. Informatie over lessen, workshops en kinderfeestjes, een mail naar Mandy de Veld is voldoende: mdeveld@chello.nl .