Nieuwjaarsbijeenkomst Maatschappelijke Begeleiding Nieuwkomers:

Genieten van heerlijke gerechten uit het land van herkomst

Berkel en Rodenrijs - Iets verlaat, maar daarom was de Nieuwjaarsbijeenkomst voor Nieuwkomers, alsmede medewerkers en vrijwilligers van de activiteit Maatschappelijke Begeleiding Nieuwkomers van Humanitas Lansingerland er zeker niet minder gezellig om. Vrijdag 27 januari kwamen ze bijeen in Hergerborch waar ook een aantal nieuwkomers woont. De Maatschappelijke Begeleiding wordt gegeven aan statushouders die nog geen twee jaar in Lansingerland wonen. Tevens zorgt men voor koppeling tussen hen en de vrijwilligers van Humanitas.

John Hofman

Bij een Nieuwjaarsbijeenkomst horen uiteraard lekkere hapjes en gerechtjes. Op verzoek van Humanitas Lansingerland hadden de bezoekers allerlei heerlijkheden meegebracht. Gerechten die normaal gesproken in hun land van herkomst worden bereid. Op een lange, gedekte tafel stonden alle kleine gerechten uitgestald, onderverdeeld in hartige hapjes en zoete gerechten. Leuk was, dat iemand ook de ‘gewone’ Hollandse stroopwafels had meegebracht. Het werd zo een multicultureel eetfestijn, waar iedereen graag gebruik van maakte en het zich goed liet smaken. Voor alle zekerheid stond er op papier bij welk gerecht het precies was, zodat iedereen wist wat hij at.
Aan de tafeltjes werd er gezellig gepraat met elkaar. Een team van medewerkers en vrijwilligers van Humanitas had deze bijeenkomst perfect geregeld. Voor de kinderen werden in de hal wat activiteiten georganiseerd zodat zij zich konden vermaken terwijl vader of moeder voor hen een bordje met lekkere dingen opschepte. Het was ook een middag om elkaar wat beter te leren kennen. Dit alles in goede samenwerking met 3B Wonen, eigenaar van Hergerborch. Huismeester aldaar, Hammadi El Haddar, kwam uiteraard ook even nieuwjaar wensen.

Taalbarrière

Tijdens de receptie spraken we met een van de vrijwilligers, de heer Jacques van der Steen uit Bleiswijk. Na zelf jaren in het welzijnswerk te hebben gewerkt ging hij met pensioen, waarna hij zich als vrijwilliger aanmeldde bij Humanitas.
“Ik vond het belangrijk om nog steeds maatschappelijk betrokken te zijn met de maatschappij”, vertelt hij. “De meeste statushouders vinden Nederland een ingewikkeld land. Ik begeleid een Syrisch gezin en in dat land kun je bijvoorbeeld, tegen betaling, rechtstreeks naar een specialist als je wat mankeert. Hier moet dat eerst via de huisarts. Ook de taal blijft een barrière en het is moeilijk, ook vanwege de bureaucratie, om alle geldende regels in Nederland uit te leggen. Ze hebben in ieder geval veel hulp nodig om hier hun weg in te vinden. Zo begrijpen ze niet dat als ze bepaalde toeslagen hebben gehad, deze soms weer terug moeten betalen. Je krijgt deze toch van de overheid, dus zal het wel goed zijn, denken ze.” Hij doet zijn vrijwilligerswerk met veel plezier en heeft tot nu toe geen spijt dat hij zich heeft aangemeld.
Heeft u interesse om ook vrijwilliger bij Humanitas Lansingerland te worden dan kunt u een mailtje sturen naar Mieke van Tilburg: m.vantilburg@humanitas.nl of bellen naar 06 - 53100560. Zij kan u alle informatie geven.