Jids Aleman Nederlands kampioen veldrijden

Lansingerland - Op zaterdag 28 januari werd in Almelo het Nederlands Kampioenschap veldrijden voor de jeugd georganiseerd. Enkele honderden kinderen waren afgereisd met maar één doel. De rood-wit-blauw trui die de kampioen krijgt. Namens RRC De Pedaalridders deden Jids Aleman (cat.1 jongens), Djurre Aleman (cat. 4 jongens) en Fae van Os (cat. 4 meisjes) mee.

Veldrijden is een specialisme binnen het wielrennen en wordt altijd in de winterperiode gedaan. In de jaren vijftig van de vorige eeuw is het ontstaan door pionierswerk van oud-lid van De Pedaalridders Manus Brinkman. De renners rijden hun wedstrijden op een racefiets met bredere banden dan in het wegseizoen en rijden een parcours met hindernissen zoals een zandstrook, heuvels, een trap of een wasbord. In Almelo lag een mooi afwisselend parcours met onder andere lange rechte stukken, technische gedeeltes met veel korte bochten, lange zandstrook en een deel in het veld en op het asfalt.

Eerste NK

Categorie 1 is voor jongens die in het komende seizoen acht jaar worden. Voor deze veldrijders is het hun eerste NK en dat zorgt voor mooie gespannen koppies. Na het startschot reed Jids gelijk als eerste het veld in met de overige renners kort achter hem. Al snel wist de jonge Bleiswijker een gat te slaan en reed hij met een andere jongen weg van de rest. Helaas sprong hij bij de zandstrook te snel van zijn fiets waardoor hij weer bijgehaald kon worden, omdat de andere renner langer door kon fietsen en hem voorbij kon gaan. Hierna volgde het technische deel van het parcours. Hier wist Jids gelijk weer zijn plek goed te maken door slim en behendig door de bochten heen te sturen en zijn tegenstander voorbij te gaan. In de rondes erna wist hij langzaam een voorsprong op te bouwen van zo’n twaalf seconden bij het ingaan van de laatste ronde. Iets dat in het veldrijden een groot gat is. In de laatste ronde maakte Jids nog een kleine fout, waardoor zijn naaste belager terug kon komen tot vier seconden. Jids wist zich echter snel weer te herstellen waardoor hij solo het rechte stuk richting de finish op draaide en hij solo over de finish kon komen. Jids mag zich nu Nederlands Kampioen veldrijden bij de jeugd noemen. Een bijzonder knappe prestatie, want in de historie van de Pedaalridders waren al eerder leden Nederlands kampioen, maar dat was op de weg. Jids is de eerste die dat bij het veldrijden lukt!

Overige renners

Na de lunch pauze was het de beurt aan Fae van Os en Djurre Aleman. Fae startte als eerste in categorie 4 bij de meisjes en wist na de start vooraan in het deelnemersveld het veld in te gaan. Na een sterke koers wist ze een knappe zesde plaats te bemachtigen. Hierna was het de beurt aan Djurre Aleman. Waar zijn broer er met de titel vandoor ging, moest Djurre zijn meerdere erkennen in een aantal andere renners. Liefst 47 kinderen stonden in zijn categorie aan de start. Djurre wist zich in het midden van het veld te handhaven en finishte op een knappe 21e plek.