Doorstart burgerparticipatie Driehoek Noordpolder

Lansingerland – Het college van b. en w. heeft vorige week een aantal brieven laten uitgaan waarin wordt aangekondigd dat er nu voortgang wordt gemaakt met het ontwikkelen van plannen om woningbouw in Driehoek Noordpolder te realiseren. Belanghebbenden kunnen zich melden voor de klankbordgroep waarvoor een concept Participatieplan Driehoek Noordpolder als vertrekpunt ter tafel ligt.

Freek J. Zijlstra

Het huidige college heeft in juni 2022 besloten het planvormingsproces rond het project Driehoek Noordpolder weer te hervatten. In oktober jl. heeft provincie Zuid-Holland middels een proactieve aanwijzing de verplichting opgelegd om in de Driehoek Noordpolder woningbouw te realiseren, waarvan 50 woningen in het sociale segment.
In een brief aan de gemeenteraad geeft het college aan belanghebbenden actief te willen betrekken en laten meepraten over de wijze waarop in gezamenlijkheid invulling aan die opdracht wordt gegeven.
Daartoe is een concept participatieplan opgesteld. Het college schrijft: ‘In dit participatieplan staat het proces beschreven hoe we kunnen komen tot een zo breed mogelijk gedragen invulling van het gebied (juridisch vastgelegd in een omgevingsplan). Het vergroot de kans op een transparant en eerlijk proces voor de belanghebbenden om hun belangen en wensen in te brengen. Het participatieproces maakt inzichtelijk waar alle belanghebbenden het wel of niet over eens zijn en waarover de raad uiteindelijk een gewogen beslissing moet nemen.’
Belanghebbenden kunnen tot en met woensdag 25 januari suggesties doen om het voorgestelde participatieproces te verbeteren. Nadat de reacties op het participatieplan zijn verwerkt, zal gestart worden met het daadwerkelijke participatietraject.
Ook bewonerscommissie Edelsteenbuurt heeft een brief ontvangen. In die brief verwijst het college naar een gesprek dat is gevoerd met wethouder Cnossen en de ambtelijk projectleider. Hierbij is de bewonerscommissie het voorstel gedaan om via bemiddeling van een mediator met elkaar in gesprek te gaan om te verkennen op welke wijze er verder samengewerkt kan worden. De bewonerscommissie heeft toen laten weten hiervan geen gebruik te willen maken en af te wachten met welke eerste stap het college zou komen. De bewonerscommissie wordt nu uitgenodigd met één of meer leden deel te nemen aan deze klankbordgroep.

Participatieplan

Het concept participatieplan beschrijft in hoofdlijnen de te volgen procedure.
Na de omschrijving waar het plangebied ligt worden de twee eigenaren/ontwikkelaars Blauwhoed Eurowoningen Zuid-West B.V. en Kalliste Woningbouwontwikkeling B.V. genoemd. Vervolgens staat er: ‘Het gebied is sinds enige jaren aangemerkt als mogelijk te ontwikkelen gebied voor woningbouw. De afgelopen tijd hebben verschillende gesprekken plaatsgevonden tussen de gemeente, de ontwikkelaars en een aantal belanghebbenden/geïnteresseerden. Gebleken is dat er vanuit de directe omgeving (bewoners Edelsteenbuurt) weerstand is tegen woningbouwplannen in de Driehoek Noordpolder in het algemeen en specifiek op het punt van verkeersontsluiting. In 2021 was dit voor het gemeentebestuur van Lansingerland de aanleiding om het project te pauzeren. Na de gemeenteraadsverkiezingen in het voorjaar van 2022 heeft het nieuwe college in juni 2022 besloten weer verder te gaan met het project. Daarbij wordt een zorgvuldig proces gevolgd in samenspraak met alle relevante belanghebbenden.’
Er wordt verwezen naar aanwezige informatie, zoals een concept Nota van Uitgangspunten; een verslag met reacties van een aantal belanghebbenden op de concept Nota; een onderzoeksrapport over de verkeersontsluiting.
Volgens het concept participatieplan zal het vervolgproces gestart worden met bespreking van de Nota van Uitgangspunten, het Stedenbouwkundig Plan en het Omgevingsplan.
In het concept staat: ‘Het participatieplan bevat procesafspraken. Het is geen garantie voor inhoudelijk draagvlak. De procesafspraken hebben als doel om met elkaar een open en transparant proces te doorlopen, waarbij de belanghebbenden hun ideeën en wensen kunnen inbrengen. Zo worden de belangen van de belanghebbenden inzichtelijk voor de gemeenteraad die tussen de tegenstrijdige belangen een zorgvuldige afweging moet maken in de besluitvorming.’

Veel belanghebbenden

Behalve de ontwikkelaars en bewoners van de Edelsteenbuurt worden als andere belanghebbenden in het concept genoemd: 3B Wonen, de huurdersvereniging HVLL, Klankbordgroep Senioren Berkel en Bergschenhoek (KSBB), woningzoekenden, Ouderinitiatief Stichting Villa Goed in Lansingerland, lokale ondernemers en huurders van bedrijfsterreinen en bedrijven rondom Driehoek Noordpolder, afvaardiging van huisartsen, Milieuorganisatie Natuur en vogelwacht Rotta, provincie Zuid-Holland, Waterschap en overige wettelijke vooroverlegpartners, eigenaar van de gronden ten noorden van Driehoek Noordpolder.
Een belanghebbende kan participeren via een klankbordgroep of via de project-website. Hier worden alle relevante documenten, verslagen van de bijeenkomsten en een logboek geplaatst. Via deze site kunnen ook vragen gesteld worden en/of input gegeven worden. Bovendien wordt via een drietal nieuwsbrieven tijdens het proces de voortgang beschreven. Ook blijft de wettelijke mogelijkheid bestaan om tegen het omgevingsplan zienswijzen en/of beroep aan te tekenen.