Het participatieproces over woningbouw in Bleiswijk staat op de rails

Lansingerland - Het college van b. en w. heeft op 11 januari jl. bij brief de gemeenteraad op de hoogte gebracht van de vorderingen die inmiddels met het participatieplan voor de ontwikkeling van woningbouwlocaties Lange Vaart en Merenweg in Bleiswijk zijn behaald. Dit participatieplan is één van de proefprojecten in aanloop naar het opstellen van gemeentelijk beleid om burgers beter bij grote projecten te betrekken.

Freek J. Zijlstra

Iedere maand vindt er een bijeenkomst in het gemeentehuis plaats met vertegenwoordigers van ‘stakeholders’, zoals de Klankbordgroep Seniorenbouw Bleiswijk (KSB), de Klankbordgroep omwonenden locatie Lange Vaart, de Klankbordgroep omwonenden locatie Merenweg, de Klankbordgroep woningzoekenden, Grondeigenaren in betreffende gebieden (zowel particulieren als ontwikkelaars) en Woningbouwcorporatie 3B Wonen.
Inmiddels hebben op 17 november en 15 december 2022 bijeenkomsten plaatsgevonden. Wat het verkeersonderzoek betreft, heeft het projectteam per e-mail verzocht aan te geven wie met de gemeente wil meedenken met de uitvraag voor het te selecteren verkeerskundig adviesbureau en welke verkeersvarianten daarbij onderzocht moeten worden. Als gevolg daarvan hebben vijf personen zich aangemeld en zijn er meerdere te onderzoeken verkeersvarianten ingediend.
Bij het bouwplan Lange Vaart is een groot deel van de gronden in eigendom van particulieren. Door goede samenwerking acht men meer woningbouw mogelijk en een betere financiële haalbaarheid.
Betrokkenen hebben aangegeven meer ruimtelijk inzicht in de mogelijke bouwplannen te willen, zodat men zich een reëel beeld kan vormen over het volume van de appartementengebouwen aan locatie Merenweg. Daartoe is voor beide locaties bovenop alle aanwezige informatie een schetsmatige maquette in verplaatsbare onderdelen gemaakt om meer inzicht te krijgen in maatvoering en de verhouding tussen bebouwing, de hoeveelheid groen en benodigde parkeerruimte.
Een onafhankelijk verkeerskundig adviesbureau wordt geselecteerd voor het uitvoeren van het verkeersonderzoek. In twee bijeenkomsten zijn de criteria voor de opdracht vastgesteld.
Het te selecteren verkeerskundig adviesbureau wordt gevraagd onafhankelijk en zelfstandig onderzoek uit te voeren en een rapportage op te leveren, waarin antwoorden gevonden worden op de vragen wat de meest optimale wijkontsluiting (auto/fiets) van de woningbouwlocatie Merenweg is en wat de meest optimale aansluiting (auto/fiets) vanuit Bleiswijk-Zuid op de N209 is. Daarbij worden alle eerder onderzochte varianten van bureau Goudappel meegewogen.
Het college stuurt medio april 2023 een nieuwe update over de voortgang van zaken. Geïnteresseerden kunnen in de tussentijd via het logboek op de hoogte blijven: www.lansingerland.nl/woningbouwbleiswijk.