Werken vanuit Zweden bevalt Bas den Blaauwen prima

"Voor de cliënt veranderde er niet veel na mijn vertrek"

Berkel en Rodenrijs - Uitgerekend op het moment dat zijn praktijk PuurBlaauw zich uitbreidde, emigreerde eigenaar Bas den Blaauwen naar Zweden. Hij hield zijn ADHD-praktijken in Berkel en Rodenrijs, Amsterdam, Heemstede en Vianen aan.

Arie van Driel

Begin dit jaar had Marjolein Ligthart, een eveneens zelfstandig gevestigde ADHD-coach, zich bij zijn praktijk gevoegd en begeleidde cliënten in Amsterdam. Nu draait zij op donderdag en vrijdag ook de praktijk in het Gezondheidscentrum Berkel en Rodenrijs (GBR).
Marjolein, net als Bas een ADHD-ervaringsdeskundige: "Bas kende ik van ADHD Nederland, waar wij zijn opgeleid. We hadden een goede klik en ik twijfelde geen moment toen ik zag dat hij wilde uitbreiden om me aan te sluiten. De eerste maanden hadden wij alleen contact via telefoon en mail. Dat kon. Doordat wij dezelfde kijk hebben en elkaar blindelings vertrouwen. Dat geldt ook voor Annemarieke in Heemstede en Jasper die de praktijk in Vianen vanuit Portugal runt. Los van dat wij geen fysiek contact hebben, merken wij aan alles dat wij samen één bedrijf vormen."
Bas, blij met de komst van Marjolein. "Het is fijn om je vaste plek te kunnen verlaten, wetende dat Marjolein met haar kennis en ervaring verder gaat."

Fysiek

Bas: "Voor de cliënt veranderde er niet veel na mijn vertrek. Cliënten melden zich online aan en bezoeken de praktijken in Nederland of online. Zelf coach ik vanuit Zweden mensen in Nederland en Zweden. Tijdens de coronatijd hebben we flink geoefend met online-coaching en -trainingen. Die kennis en ervaring zetten we nu in. Voor de coaches en mij is het anders doordat wij elkaar niet fysiek tegenkomen. Door samen te werken aan projecten als de podcast ´Wat nou ADHD!?´, intervisies, mooie trainingen en workshops, blijven wij in verbinding met elkaar. We delen immers dezelfde missie als het gaat om ADHD.
Voordeel is dat we snel kunnen schakelen. Ik ben niet meer 32 uur per week aan het coachen, met al het geregel ernaast. Ik heb nu meer tijd om dingen achter de schermen te regelen. Zo gaan we van naam veranderen en met onze methodiek meer internationaal werken. Vanaf een online-platform is dat makkelijker dan vanuit een fysiek 'hoofdkantoor'. Het is ook goedkoper. Dat je elkaar niet fysiek ziet, kan soms nadelig zijn. Bijvoorbeeld wanneer je elkaar een knuffel wilt geven na een toffe samenwerking. Dit zal veranderen zodra we onze ADHD-trainingen gaan starten onder 'ADHD Masters'. Dan kom ik naar Nederland."

Wennen

"Alles bij elkaar bevalt het mij prima, Het is even wennen en zoeken hoe de tijd handig te verdelen. Het dagelijks leven in Zweden loopt anders dan in Nederland. Kinderen zijn eerder klaar op school en die willen ook een stukje pappa. Wij hebben een oud huis. Daar zijn elke dag brandjes te blussen qua reparaties. Plus dingen die veel tijd kosten zoals taalcursussen, sociale integratie en administratie.
Voor mijn collega's is het ook wennen, merk ik. Als je live samenkomt kun je letterlijk van elkaar zien wat je aan het doen bent. Als dat niet kan, dan kan er een soort 'black box' ontstaan. Niemand weet dan waar de ander mee bezig is. En gaat men op eilandjes zitten. Dat voorkomen vergt vertrouwen in elkaar en blijven communiceren. Daar zijn we gelukkig goed in.
PuurBlaauw gaat veranderen in ADHD Masters, hopelijk per januari 2023. Met een duidelijke visie op ADHD gaan we het grootser aanpakken. We vinden dat hoe er nu in de geestelijke gezondheidszorg gekeken wordt naar ADHD, ontzettend achterhaald is. Er is zoveel meer kennis die niet wordt ingezet, terwijl wij dit al jaren met succes toepassen. Om hier ons steentje aan bij te dragen gaan we komend jaar in Nederland en Zweden groepstraining en coach-opleidingen opstarten."

Meer weten over de coaches of hoe zij je kunnen helpen? Kijk dan op www.puurblaauw.nl
Aanmelden voor groepstraining en coach-opleiding: contact@adhdmasters.nl