"Al 25 jaar op rij, maakt u alle kinderen blij"

Juf Geertine de Wit kwart eeuw werkzaam in het onderwijs

Berkel en Rodenrijs - Op dinsdag 22 november vierde juf Geertine de Wit het feit dat zij vijfentwintig jaar werkzaam in het onderwijs was. Een kwart eeuw waarin de in Berkel en Rodenrijs geboren en getogen leerkracht op twee basisscholen les gaf. Aanvankelijk op GBS De Helmstok in Lelystad. De afgelopen negentien jaar op De Parel. En daar was het dan ook letterlijk feest.

Arie van Driel

Al wist de jubilaris daar tot een paar minuten voor het feestgedruis losbarstte, niets van. Gevoed door alle geheimzinnigheid om haar heen, had ze wel een beetje een vermoeden dat er iets stond te gebeuren. Pas toen ze de feesthoed met een bovenlaag van chocolade kreeg aangereikt, die opzette en in de gemeenschappelijke ruimte van de school alle leerlingen compleet met hoed of hoedje ontdekte, had ze het echt door.
Geertine: "Vooraf werd ik door collega´s en leerlingen echt overal buitengehouden. Die deden allemaal heel geheimzinnig als ik in hun buurt kwam of een kamer binnenstapte. Terwijl ik eigenlijk helemaal niet van geheimen hou."

Lied

Een minuut later werd de jubilerende juf onder meer verrast met een door de leerlingen al springend en dansend gezongen en speciaal voor haar geschreven lied. Kreeg ze naast een ´cadeau van de juwelier´ ook twee grote tassen vol met chocola in diverse vormen en waaraan een kaartje met boodschap of felicitatie van een scholier hing. Leerling Juda ontpopte zich met een mooi gedicht als een echte poëet. Van hem kreeg Geertine daarnaast een speciaal voor haar geknutselde knikkerbaan.
De leerlingen van de Parel hebben iets met knikkerbanen. Die, gemaakt van onder meer wc rollen en papier, zijn door het gebouw heen te vinden als onderdeel van een project dat is bedoeld om de scholieren analytisch, creatief en praktisch te leren denken.
"De leerlingen beginnen met het maken van een schets van de baan die ze voor ogen hebben. Het analytische, dus. Het creatieve en praktische zit ´m in het omzetten van de schets naar de knikkerbaan op zich", aldus de uitleg van Geertine die in 1996 als onderwijzeres van De Helmstok in het basisonderwijs begon. In 2003 keerde ze terug naar én haar geboorteplaats én naar de school waar ze als jong meisje op zat, de toenmalige Koningin Beatrixschool; nu dus De Parel.

Trots

In al die jaren leerde zij van de kinderen om een goede juf te zijn. Geertine: "Ik houd hen altijd voor dat ze best wel eens een foutje mogen maken. Op een keer maakte ik een foutje. Stak een meisje haar vingertje op en zei met een lief stemmetje: ´Juf. Het geeft niet hoor. U zegt toch altijd dat je een foutje mag maken´. Dan geniet ik. Zoals ik ook kan genieten van een leerling die trots op zichzelf is. Die zegt dan met een glimlach om zijn of haar mond vol trots: ´Hé, ik kan dit opeens. Dan is mijn hele dag weer goed."