Ballonhal HBR is een paleisje voor hockeyers

Berkel en Rodenrijs - De afgelopen week was met het opzetten van een ballonhal een hoogtepunt voor Hockeyvereniging Berkel en Rodenrijs (HBR). De ballonhal telt drie zaalhockeyvelden en daardoor hoeven de hockeyers geen gebruik te maken van het beperkte zaalaanbod in Lansingerland. Om met de woorden van HBR-voorzitter Jeroen Zwaard te spreken: "Dit is een grote dag voor de club waar vrijwilligers hebben laten zien dat we een échte vereniging zijn!"

Rien Kuyvenhoven

Dat het allemaal niet zonder slag of stoot ging bewees de dag waarop de ballonhal de 'lucht' in ging. Die dag waren drie groepen van zestig vrijwilligers in touw zijn om de projectgroep, die het afgelopen jaar de plaatsing van de ballonhal had voorbereid, bij te staan voor het mooiste moment van de dag.
Drie zaalhockeyvelden onder een met ledverlichting uitgeruste ballonhal. Liam Buissing, bestuurslid sociale zaken, kijkt - nadat de hal staat - tevreden terug op de afgelopen dagen. "Vanaf de groep jonge kinderen tot een groep boven de achttien hebben deze dagen hun steentje bijgedragen om het draaiboek van Hans Hoogerbrugge van de projectgroep tot uitvoering te brengen. Maar dit alles gaat niet zonder slag of stoot. We doen een flinke investering. En hadden flink wat mankracht nodig wat de nodige voorbereiding vergt. De ballonhuid werd met hulp van zestig vrijwilligers uitgelopen en vervolgens werd er een staalnet overheen bevestigd. Natuurlijk kregen we fantastische steun van coördinatoren van de leverancier", aldus Buissing.

Drie velden

Terwijl de vrijwilligers nog volop bezig zijn, is de jeugd van HBR natuurlijk razend benieuwd wat de ballonhal de komende winter aan mogelijkheden om in eigen omgeving hun sport te bedrijven te bieden heeft. Regelmatig is er een nieuwsgierig om de hoek kijkend kopje waar te nemen. Dit eveneens tot genoegen van voorzitter Jeroen Zwaard die met gepaste maar terechte trots uitleg geeft over dit initiatief van het bestuur van de club.
"Onze vereniging met 1500 leden bestaat uit 85 procent jeugd. De drie velden op een ruimte van zestig bij vijftig meter en een hoogte van dertien meter verlost ons van zaalproblemen. Ik verwacht dat de ballonhal onze thuishaven wordt. Als vereniging hebben we in de winterperiode 700 uur nodig, terwijl er slechts 300 uur beschikbaar is, zodat we naar andere plaatsen moeten uitwijken. We kunnen hier nu zonder problemen het gebruikelijke zes tegen zes spelen. Het grootste credit gaat naar de projectgroep die ieder met zijn eigen inbreng met een tweewekelijkse vergadering tot dit mooie plaatje is gekomen."

Kosten

Het technische gedeelte van de plaatsing van de ballonhal kwam de vereniging HBR goed uit. Jeroen Zwaard weet te vertellen dat de hal op 160 plaatsen is verankerd gelijktijdig met het vervangen van het kunstgrasveld waar de hal overheen is geplaatst. De hal is met buizen van twintig meter diep, ook beneden in de grond, nog eens met elkaar verbonden. Het totale project inclusief de vloer heeft de vereniging zo'n € 850.000 gekost.
Jeroen Zwaard: "Bij onze hoofdsponsor ABN AMRO hebben we geld kunnen lenen dat we via uitgiften van obligaties of iets dergelijks aan onze leden weer zo snel mogelijk willen aflossen. We hebben een exploitatie gemaakt voor tien jaar. En al die jaren sparen we de zaalhuur uit het verleden uit. Met de leverancier zijn we overeengekomen om de hal rond maart van het veld te halen en voor de winterperiode weer op te bouwen. Als vereniging zijn we met 267 zonnepanelen en twee warmtepompen voor negentig procent van het gas af en zo zijn we wat dit gedeelte betreft klaar voor de toekomst."