Digitale graffitiworkshop voor jonge mantelzorgers groot succes

Bergschenhoek – Welzijn Lansingerland organiseerde in jongerencentrum The Point een digitale graffiticursus voor jonge mantelzorgers; kinderen of jongeren tot en met 24 jaar die een familielid hebben dat chronisch ziek is of een psychische aandoening of handicap heeft. De jonge mantelzorgers werden deze middag in het zonnetje gezet en kregen de kans even te ontspannen.

Thijme van der Burg

Op een grote digitale muur in het jongerencentrum mochten de kinderen met een afstandsbediening in de vorm van een spuitbus hun graffitiwerk maken. Verder zag de ruimte in The Point er net als anders uit: bij een kleine bar konden ze iets te eten halen, er hing een dartbord, een pooltafel en twee tv-schermen waar permanent voetbal op werd uitgezonden.
Na een korte uitleg van de begeleiders over hoe te werken met de spuitbus konden de kinderen beginnen. Er werd aan hen gevraagd of zij één voor één hun naam op de muur wilden schrijven. Nadat ze dit allemaal succesvol hadden gedaan, mochten ze een tekening op de digitale muur maken. De kinderen bespraken met elkaar wat ze gingen tekenen. Sommigen gingen aan de slag met het creëren van monsters en Pokémons en andere tekenden boten. De meesten waren druk bezig met het idee voor hun nieuwe tekening, een enkeling was aan het stoeien of waagde een poging bij het dartbord. "Het is erg fijn dat ik heel even met m’n hoofd ergens anders kan zijn", vertelt één van de kinderen.

Dagje ontzorgen

Welzijn Lansingerland probeert met dit soort activiteiten jonge mantelzorgers voor één dag in het zonnetje te zetten, tevens doen ze dit om de jonge mantelzorgers te laten zien dat zij niet de enigen zijn in zo’n situatie. "Dit is een dagje ontzorgen. We willen dat ze even wat extra aandacht krijgen", aldus Sabine van Bruggen, één van de organisatoren van dit evenement. Ook wethouder Leon Hoek, die jeugd- en jongerenwerk in zijn portefeuille heeft, is aanwezig. "Dit wordt gesponsord door de gemeente. Om een vorm van waardering naar deze kinderen en jongeren uit te spreken", aldus de wethouder. "Er wordt echt wat van deze jonge mantelzorgers gevraagd. Je hebt een gezin wat anders functioneert, je hebt je school en je wil zelf ook nog overeind blijven. Als kind zijnde vind ik dat echt heel knap", licht wethouder Leon Hoek toe.