Van uitstel komt gelukkig niet altijd afstel

Toneelvereniging 't Foetligt stond eindelijk weer op de planken

Berkel en Rodenrijs – In een zo goed als uitverkocht Rehoboth konden de spelers en speelsters van ’t Foetligt zich vrijdag 11 en zaterdag 12 november na twee jaar stilte weer eens voor een echt publiek laten zien. Zij serveerden op beide avonden een smakelijke voorstelling van het stuk ‘Vreemde Vogels en Rare Mensen’. Een dol en dwaas blijspel waarin bijgeloof, bemoeizucht en ander ‘vreemd gevogel‘ tussen mensen elkaar afwisselden.

Ruud van den Braak

Het stuk speelt zich af aan de eettafel in het vakantiehuis van Willibrord Zwanendrift (Kees Marée) en zijn vrouw Oena Olivijn (Elly van Brakel). De bezeten en bijgelovige ornitholoog Willibrord is samen met de bemoeizuchtige Oena bezig met het samenstellen van het ultieme werk ‘Vogels in Nederland’. Die vogels gaan hun een fortuin opleveren, zo heeft een waarzegger aan Willibrord beloofd.
Tijdens het ontbijt aan de door de huishoudhulp Zwaantje (Mariska Kuiper) en de zus van Willibrord, Merel (Elles Kneppers), minutieus gedekte tafel komt onverwacht notaris Vink (Margreet Vonk-Verhoeven) ten tonele die een afspraak heeft met ene Egretta (Lenie Vonk). Dit blijkt een tante van Willibrord en Merel te zijn die haar komst in een (zoekgeraakte) brief heeft aangekondigd. De notaris verklapt de reden van haar komst: de tante wil in het vakantiehuis haar laatste dagen slijten en sterven. Als blijkt dat tante niet onbemiddeld is en Willibrord verwacht de enige erfgenaam te zijn, is het gekrakeel niet van de lucht.
Alleen Lowieke (Joke Broer), de slaafse assistent van Willibrord, eet onverstoorbaar door en geeft op zijn eigen wijze gevraagd en ongevraagd commentaar.
De hautaine tante Egrette en haar papegaai Karel arriveren na de lunch en maken zich door hun gedrag al snel niet geliefd in het huis. Alleen Willibrord blijft uiteraard de vriendelijkheid zelf.
Als tijdens het diner de streng vegetarische tante per ongeluk een stukje vlees geserveerd krijgt verlaat zij overstuur het huis en komt zij, na een aanval van een buizerd, aan een hartstilstand te overlijden.
De notaris komt ’s avonds volgens afspraak opnieuw langs om tante Egretta te spreken. Als de notaris hoort van het overlijden vertelt zij dat Karel de papegaai de eerste erfgenaam is en vervolgens pas Willibrord.
Zwaantje merkt dan nog even fijntjes op dat een papegaai toch al gauw 80 jaar kan worden...

Geslaagd

Een geslaagde ‘comeback’ van ’t Foetligt met een leuk blijspel waar de vaart goed in zat en het publiek constant geboeid werd.
De schrijver van het blijspel, Adriaan Noordergraaf, was vrijdag helemaal uit Groningen overgekomen om bij de uitvoering aanwezig te zijn en toonde zich blij verrast.
Aan het eind waren er uiteraard bloemen voor het hele gezelschap en werd door regisseur Herman Veenman nog terloops opgemerkt dat ’t Foetligt dit jaar 50 jaar bestaat... daar moet binnenkort toch nog even bij stil gestaan worden lijkt mij. Daarna kon licht- en geluidstechnicus Jeroen van den Berg het zaallicht weer aan doen.

Heb je interesse in toneel en gezelligheid en wil jij meer weten over een rol bij het ’t Foetligt - hetzij op de planken, hetzij achter de schermen - neem dan contact op met Herman Veenman, tel. 06 - 20133222.