The Young Christian Singers viert 50-jarig bestaan en stopt daarna als koor

Lansingerland/Rotterdam-Noord – Deze maand is het precies 50 jaar geleden dat The Young Christian Singers uit Rotterdam-Noord werd opgericht door pater Cor Dam ofm. (overleden in juni 2000) en Rien Geers. Toen iets heel nieuws in de kerk: jongeren die liederen zingen op hedendaagse popmuziek met een eigen combo waaronder piano, gitaar, drums, dwarsfluit en trompet. In de wijde omtrek werd gesproken over de 'beat'-missen in de Hildegardiskerk.

In oktober 1972 werd gestart met zo´n 25 leden, dit aantal groeide gestaag naar ongeveer 80 tijdens de opname van de eerste langspeelplaat in 1981 en bij de uitgave van de eerste CD in 1997 t.g.v. het 25-jarig bestaan waren er bijna 100 leden. Momenteel bestaat het koor uit ruim 50 leden en is het uitgegroeid tot een hechte vriendenclub die maandelijks de vieringen in de Hildegardiskerk ondersteunt met hun teksten en liederen. Niet alleen in de Hildegardiskerk, maar ook in vele kerken in en buiten Rotterdam, zoals in Lansingerland, is het koor een graag geziene gast geweest.
Het repertoire van het koor bestaat uit liederen van Bach tot Beatles en alles wat er tussen zit. Er zijn in de afgelopen vijftig jaren bijna 350 liederen ingestudeerd waarvan velen meerstemmig. In het verleden zijn er twee langspeelplaten en twee cd´s, waaronder een prachtige kerst cd uitgebracht.

Stoppen na 50 jaar

Ook in de r.k.-kerken in Lansingerland is het koor reeds vele malen te gast geweest, voor ´t eerst in november 1994 in de O.L. Vrouwe Visitatiekerk te Bleiswijk en daarna bijna jaarlijks tot aan de laatste keer in de O.L.V. Geboortekerk te Berkel en Rodenrijs in januari 2020. Door het coronavirus heeft het koor daarna enige tijd geen vieringen en uitmissen kunnen verzorgen. Gelukkig heeft het in april van dit jaar de draad weer kunnen oppakken; een goed moment met het gouden jubileum in het vooruitzicht.
Tijdens een vergadering eerder dit jaar heeft de dirigent en voorzitter van het koor, Tom Emmerich, aan de leden te kennen gegeven dat hij gaat stoppen – een lastige en moeilijke beslissing waar hij heel lang over heeft nagedacht. Er is gesproken over een doorstart maar het merendeel van de koorleden gaf aan hier geen heil in te zien waardoor het besluit definitief is geworden.
Het koor The Young Christian Singers zal na afloop van de jubileumviering bij gelegenheid van hun 50-jarig bestaan aanstaande zondag 9 oktober om 11.00 uur n de Hildegardiskerk, worden opgeheven.
Het koor ziet terug op een halve eeuw samen liturgie vieren op een manier die heel veel mensen heeft aangesproken. Nu komt daar een einde aan en is het koor dankbaar voor de jarenlange ondersteuning en het meedoen van alle bezoekers die aanwezig waren bij de vieringen in zowel de Hildegardiskerk te Rotterdam-Noord als de drie r.k. -kerken van de gemeente Lansingerland.

Allerlaatste viering

Tijdens deze bijzondere jubileum– en afscheidsviering die door Mgr. J. van den Hende, bisschop van Rotterdam zal worden voorgegaan, zullen verschillende liederen uit de voorbije jaren te horen zijn.
Aangezien er uit Lansingerland een flink aantal mensen lid is van dit koor wordt het zeker op prijs gesteld als er vanuit deze gemeente veel mensen aanwezig willen zijn bij de allerlaatste viering met het koor. Een ieder is hierbij dan ook van harte uitgenodigd!
De Hildegardiskerk bevindt zich aan het eind van de Blommersdijkselaan in Rotterdam-Noord. Houdt u er wel rekening mee dat het in de straten rondom de kerk vanaf 12.00 uur betaald parkeren is.