Focus op waar je wel invloed op hebt!

Lansingerland - Welkom bij de maandelijkse column van het platform Lansingerland Samen Duurzaam. Vanaf deze plek wordt u geïnformeerd over wat er allemaal gebeurt rondom het thema duurzaamheid in Lansingerland.

Als wij alle crisissen even op een rijtje zetten, dan is de enige conclusie die je kan trekken dat er heel veel mis gaat. Los van de ellende die miljoenen Oekraïners moeten doorstaan, leidt de verschrikkelijke oorlog bij ons in Lansingerland tot een ongekende energie-, inflatie- en koopkrachtcrisis met alle gevolgen van dien. Daarnaast kampen wij met een klimaatcrisis, een watercrisis, een biodiversiteitscrisis, raken onze oceanen vervuild en leven miljarden mensen in hongersnood en dan heb ik het niet eens over tal van andere crisissen en het feit dat onze democratie steeds meer onder druk staat. Wij moeten wennen aan de nieuwe keiharde realiteit en daarin een weg zien te vinden.
Om dit zo goed mogelijk te doen, werk ik zelf met het 'circle of influence' en 'circle of concern' principe. Kort gezegd, als het een probleem is waar ik (deels) invloed op kan uitoefenen, dan ga ik er zo goed als het kan mee aan de slag (circle of influence). Anderzijds, is het een probleem waar ik mij alleen maar zorgen over maak dan laat ik het zo veel mogelijk links liggen. Dat doe ik bewust omdat somberen over dingen waar ik niets aan kan doen verlammend werkt en mij alleen maar meer gefrustreerd, ongerust en bang maakt. Dat “links laten liggen” is makkelijker gezegd dan gedaan. Het enige wat mij hier helpt, is om verbanden te leggen tussen alles wat gebeurt. Eerder dit jaar heb ik een column geschreven over de liminale fase. Even een klein geheugensteuntje, de liminale fase kun je het beste omschrijven als een “overgangsfase”. Ofwel een tussentijd, waarin wij afscheid nemen van een niet werkend, oud failliet systeem (dat veel van de problemen waar wij nu mee kampen heeft veroorzaakt) maar er nog geen veilig, goed werkend nieuw systeem is waar wij 'terecht' kunnen. Zo’n tussenfase brengt logischerwijs veel onzekerheid met zich mee. Het schuurt, is vreemd, eng, spannend, raar en zorgt voor boosheid, polarisatie en een hoop onrust. Door te beseffen dat de onrust bij de transitie hoort, kan ik het beter plaatsen en zelfs het nut ervan inzien.
Gelukkig kan ik mijn tijd ook in dingen stoppen waar ik wel invloed op heb. Zo duurzaam mogelijk inkopen doen, zo min mogelijk eten en energie verspillen, extra genieten van dingen waar ik vroeger minder bij stil stond. Er echt zijn voor anderen en mij altijd af vragen 'hoe kan ik een onderdeel van de oplossing zijn'.
Het gaat naast de praktische zaken dus ook vooral over 'mindset', onze manier van denken en onze houding ten opzichte van anderen. Kijk, daar hebben wij wel invloed op!

Michaël Wilde
Lansingerland Samen Duurzaam