'Een huurdersvereniging zou niet meer nodig moeten zijn'

Huurdersvereniging HVLL: "Iedereen heeft recht op een 'passend' dak"

Bleiswijk - Bijna 25 jaar geleden is de Huurdersvereniging (HVLL) opgericht om te dienen als klankbord voor huurders richting de verhuurders. Je zou verwachten dat dit nu, anno 2022, niet meer nodig is, echter nog dagelijks komt de Huurdersvereniging op voor de belangen van huurders en toekomstige huurders in vergaderingen en gesprekken die ze hebben met de gemeente en woningcorporaties.

Tijdens de contactmomenten met leden blijkt dat de behoefte steeds groter wordt om de problemen waar men tegen aanloopt, telefonisch of door middel van een afspraak, met het bestuur te bespreken.
"Dit gaat niet over een lekkende dakgoot, wat ook woongenot dervend is," laat Jacques van Schaik weten, "maar over bijvoorbeeld de krapte in de knip door de hoge energieprijzen waardoor de huur bijna niet meer op te brengen is."
"Wat ook steeds vaker gemeld wordt," zegt Irene van Vliet, "is dat de woning niet meer voldoet, als je als ouders achterblijft in een huis met vijf slaapkamers, waardoor je scheefwoner wordt, terwijl je graag kleiner wilt wonen omdat het schoonhouden van al die slaapkamers steeds meer moeite gaat kosten en je ruimte wilt maken voor andere huurders die een grotere woning zoeken."
"Met stip op nummer 1", zo grapt Marcel van den Acker, "die werkelijk zeker een keer of vijf op de maandagavond via telefoonnummer 06 - 5773 72 60 binnenkomt is, 'hoelang moet ik nu nog wachten voor ik eindelijk in aanmerking kom voor een woning, daar ik zeker al acht jaar sta ingeschreven als woningzoekende?'"

Word lid van de vereniging

Een luisterend oor, begrip hebben voor de problematiek waar mensen die een woning huren of willen gaan huren tegenaan lopen en hen daar, waar dit binnen de mogelijkheden ligt bij helpen, dat is waar de HVLL voor staat. Wettelijk heeft de HVLL diverse rechten ten aanzien van het geven van instemming of advies in huurderszaken, zoals onder andere de jaarlijkse huurverhoging. Deze rechten zijn door de wetgever in de Woonwet vastgelegd.
Het 'wijkgericht werken', bijvoorbeeld communicatieproblemen tussen huurders - dit zijn vaak buren - oplossen, door met beide partijen in gesprek te gaan is Bianca van Buren op het lijf geschreven. "Het vraagt, maar geeft mij/ons ook veel energie, vooral als 'ex-vijanden' samen hierna leuke dingen in de wijk gaan organiseren zoals een buurtbarbecue of gezellige kaartavonden."
"Hoewel er mondjesmaat jaarlijks wel huurwoningen bijkomen, het is nog steeds ver onder de maat, worden er ook oude huurwoningen gesloopt / vervangen of gerenoveerd, hier hou ik mij vooral mee bezig," laat Bianca van Duinen weten. "Ik let erop dat de plannen duidelijk en goed besproken worden met de bewoners, hebben zij voldoende inspraak, wordt er maatwerk geleverd, is het duidelijk wat men vergoed krijgt bij de gedwongen verhuizing etc. De procedure (afsprakenchecklist) die wij als HVLL hebben gemaakt is voor Berkel dorp nu drie keer gebruikt en blijkt te werken, echter helemaal standaard is zo’n project nooit, waar gaten vallen probeer ik deze met mijn bemoeienis te dichten.
Een vereniging zonder leden komt niet ver, daar is geen speld tussen te krijgen, gelukkig zijn wij nog steeds een vrij grote vereniging met ruim 1600 leden. Echter het aantal loopt gestaag terug, zeker niet omdat men niet tevreden is over ons doen en laten, maar door natuurlijk verloop en doordat er veel tijdelijke huisvesting moet worden geboden aan vluchtelingen die hele andere prioriteiten hebben en ook andere eisen aan het wonen stellen."
Fenna van Dommelen roept een ieder, dus ook vluchtelingen/ statushouders / toekomstige huurders en anderen, op om lid te worden van de vereniging. Dit kan je doen via de website, door je telefonisch aan te melden of de flyer in te vullen die te vinden is in de drie bibliotheken van Lansingerland, het gemeentehuis en op het kantoor van 3B Wonen.
Gerard Bosman, de penningmeester van de club, laat weten dat het lidmaatschap € 1,- per maand bedraagt en in twaalf termijnen per jaar wordt afgeschreven.