Leefbaar 3B en WIJ Lansingerland eisen betere aanrijtijden ambulance

Lansingerland - De lokale partijen zijn het zat en eisen betere aanrijtijden van de ambulance. Onder leiding van Terry Duivesteijn (Leefbaar 3B) en Ton Jansen (WIJ Lansingerland) is een scherpere zienswijze op het nieuwe beleidsplan van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) opgesteld en donderdag 22 september door de gemeenteraad aangenomen.

In de commissievergadering van 7 september namen de twee lokale partijen het voortouw om de voorliggende zienswijze scherper te formuleren, met instemming van de andere partijen en de burgemeester. Naar de VRR wordt gecommuniceerd: “De aanrijtijden van de ambulance in Lansingerland zijn ver onder de maat. Deze voldoen al langere tijd niet aan de normen die daaraan gesteld zijn. De 15-minuten norm van A1 ritten van de ambulance is in het eerste halfjaar van 2022 onder de 79% gezakt. De norm hiervoor is gesteld op 95%. Wij verwachten op korte termijn een duidelijke verbetering van dit percentage, zodat deze aan de gestelde normen voldoet.”

Bleiswijk

Vooral Bleiswijk blijkt een zorgenkindje te zijn in de aanrijtijden en heeft structureel burenhulp nodig van de Veiligheidsregio Haaglanden. Door een tekort aan personeel is de ambulancepost Berkelse Poort consequent niet bezet en tiende in interne schuifregels bij de meldkamer voor ambulanceposten: dat houdt in dat de post pas bezet wordt als er tien ambulances ‘vrij’ zijn.
Dat kan en moet beter volgens Terry Duivesteijn van Leefbaar 3B: “De VRR heeft een herijking van opkomstlocaties gepland: wat Leefbaar 3B betreft dient met deze huidige cijfers rekening te worden gehouden en mag Lansingerland en zeker Bleiswijk niet het kind van de rekening worden.”
Ton Jansen van WIJ Lansingerland: “De meerwaarde van lokale politieke partijen blijkt maar weer eens in dit dossier. We hebben in ieder geval duidelijk gemaakt wat er vanuit de Lansingerlandse samenleving verwacht wordt en we zullen de invulling door de VRR en regionale ambulancezorg blijven volgen en zo nodig proberen bij te sturen.”