Splinternieuw Scopiecentrum Franciscus Vlietland moet druk op de zorg verlagen

Regio/Lansingerland – In Franciscus Vlietland in Schiedam wordt eind november een splinternieuw Scopiecentrum geopend. Ook patiënten uit Lansingerland zullen hier profijt van hebben. Maag-, Darm- en Leverarts Ivonne Leeuwenburgh en endoscopieverpleegkundige Marit Lewis lieten de voordelen en het belang van het nieuwe centrum zien.

Door Annette Docter

Een endoscopie is een onderzoek waarbij de arts de binnenkant van de organen bekijkt. Dit gebeurt met een flexibele slang met een camera (een scoop). De arts kijkt of er afwijkingen zijn en neemt soms weefsel af voor nader onderzoek. Ook kan een poliep worden verwijderd.
Een MDL-arts ziet onder anderen patiënten met maag-, gal- en darmklachten. Of iemand heeft problemen met de alvleesklier. Dan kan een endoscopisch onderzoek nodig zijn om in beeld te brengen wat de oorzaak van de klachten is.
Sinds enkele jaren is daar ook verwijzing vanuit het bevolkingsonderzoek naar darmkanker bijgekomen. Dit betekent dat er steeds vaker een endoscopie moet worden gedaan. De druk op de zorg neemt daardoor steeds meer toe.
In Franciscus Gasthuis Rotterdam is sinds acht jaar een aparte afdeling voor dit soort onderzoek aanwezig. In Franciscus Vlietland zijn de mogelijkheden tot nu toe beperkter. Daar wordt de dagbehandeling gedeeld met bijvoorbeeld orthopedische behandelingen.
De wachtlijsten worden steeds langer, met name door een toenemend aantal verwijzingen vanuit het bevolkingsonderzoek darmkanker.
Een uitgebreider Scopiecentrum, dat met name bedoeld is voor planbare zorg, kan er aan bijdragen dat de wachtlijsten korter zullen worden.

Modernste technieken

MDL-arts Ivonne Leeuwenburgh en endoscopieverpleegkundige Marit Lewis zijn zichtbaar trots op het gloednieuwe Scopiecentrum dat 903 vierkante meter beslaat. De patiënt wordt in een sfeervolle wachtkamer ontvangen. Daarna brengt een verpleegkundige de patiënt naar een ruimte waar 14 bedden aanwezig zijn. Daar wordt de patiënt voorbereid op het onderzoek en bewaakt als het achter de rug is.
Er zijn vijf ruime endoscopiekamers beschikbaar. Op twee kamers is ook apparatuur voor anesthesie aanwezig. Voor de meeste onderzoeken volstaat een roesje, maar het kan nodig zijn een patiënt een extra slaapmiddel te geven.
De monitors zijn nieuw en de beelden haarscherp wat de behandelend arts een nog beter zicht biedt op het gebied dat onderzocht wordt.
Aan de achterzijde van de endoscopiekamer bevinden zich de scoopkasten waar schone en gebruikte scoops worden neergelegd. Via een deur komt men in de achtergang waar ruimte is voor de arts om het verslag te schrijven.

Ontwikkelingen

“De technische vooruitgang op het gebied van de endoscopie ontwikkelt zich snel”, vertelt dokter Leeuwenburgh. “De apparatuur ziet er misschien minimalistisch uit, maar herbergt alle technieken die nodig zijn om een endoscopisch onderzoek uit te voeren. Via één processor worden de scoop, de beeldschermen en de bewakingsapparatuur aangestuurd. Het systeem is in z’n geheel aan elkaar gekoppeld. Doordat ook de scoops technisch zijn verbeterd, kunnen we nog beter dan eerst poliepen herkennen en op de juiste manier verwijderen. Ook het instrumentarium om poliepen weg te halen is in de loop van de jaren sterk verbeterd.”
Door het bevolkingsonderzoek darmkanker worden kwaadaardige poliepen en grote poliepen die kunnen uitgroeien tot een kankergezwel vroegtijdig ontdekt. Het onderzoek heeft volgens dokter Leeuwenburgh eraan bijgedragen dat de technische apparatuur steeds meer verbeterd is.

Rol verpleegkundige

Endoscopieverpleegkundige Marit Lewis is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van het nieuwe scopiecentrum. “Dat is een goede zaak, want de verpleegkundige zal uiteindelijk in het nieuwe centrum werkzaam zijn. Door mee te denken over de indeling, de inrichting en bijvoorbeeld de looproutes lever je een bijdrage aan een efficiënt scopiecentrum.”
De totstandkoming van het nieuwe scopiecentrum is een langdurig proces geweest, vertelt projectleider Laura van Westen, waarbij een groot aantal disciplines betrokken waren. “Verpleegkundigen, artsen, bouwkundigen, de architect (aan de amstel architecten), de ICT-afdeling en de facilitaire dienst. Het is fijn dat Franciscus Gasthuis & Vlietland de ruimte heeft geboden om op een zorgvuldige manier een prachtig nieuw scopiecentrum te ontwikkelen.”