Tandprothetische praktijk Van Hartevelt

Berkel en Rodenrijs - De praktijk van Van Hartevelt is al meer dan twintig jaar te vinden in het centrum van Berkel aan de Kerksingel 16. Van Hartevelt werkt hier samen met zijn dochter Judith en zijn vrouw Annelies (balie/administratie). Judith zit in het derde jaar van de HBO opleiding tandprotheticus.

Alex van Hartevelt is in 1980 in de tandtechniek gestart en hij is in 1987 voor zichzelf begonnen. In 2000 heeft hij het pand in Berkel en Rodenrijs gekocht. "Er is eigenlijk in de afgelopen 20 jaar niet heel veel veranderd", zegt hij. "Een tandprotheticus meet gebitsprotheses aan, maakt ze en declareert ze. Dat is niet veranderd en dat blijft ook onze corebusiness, gebitten en gebitten op implantaten." Een gebit maken is maatwerk en wordt aangepast aan de patiënt, er is veel mogelijk qua kleur en vorm van de gebitten. Een gebit gaat zo'n acht à twaalf jaar mee. Als een gebit goed bevalt dan kan het oude gebit tegenwoordig gescand en digitaal uitgeprint worden en dan aangepast worden aan de wensen van de patiënt. Dat is een enorm voordeel, omdat een patiënt dan niet opnieuw behandeld hoeft te worden. Ook voor mensen die in de war zijn of dementerend worden is dit een uitkomst. Er kan van het bestaande gebit een scan gemaakt worden.

Reparaties snel klaar

Sinds vijf jaar werkt ook zijn dochter Judith in de praktijk. Ze is bezig met de opleiding tandprotheticus. Sinds vorig jaar helpt ze ook met het zelf behandelen van patiënten en haar vader is haar praktijkbegeleider.
"We maken niet alleen hele gebitsprotheses," zegt Judith. "Je kunt hier ook terecht voor frameprotheses en partiële protheses, dat zijn gebitten voor mensen die enkele tanden missen. Naast het maken van gebitten doen we ook reparaties. Dat kan zonder verwijzing. Als een prothese bijvoorbeeld gebroken is of als er een tand uit is of het gebit niet goed zit, kunnen mensen altijd terecht en worden ze in de meeste gevallen direct geholpen."
De praktijk heeft in de ochtenden open spreekuur en in de middagen op afspraak. "We zijn ook een verwijspraktijk voor tandartsen," zegt Judith. "Ze kunnen een patiënt naar ons toesturen en wij zorgen dat de prothese op maat gemaakt wordt."

Hoogwaardig en kwalitatief

De prothese kan acht tot twaalf jaar mee als de prothese correct wordt onderhouden en nagekeken. De prothese kan gerebased worden en worden schoongemaakt in de speciale wasmachine. Dat kan allemaal in de praktijk. Implantaat gedragen protheses worden veel gemaakt omdat ze in tegenstelling tot een gebitsprothese vast in de kaak zitten, met een kliksysteem, dat is voor veel mensen een uitkomst. En een volledig implantaat wordt ook gewoon vergoed door de verzekering. Toch kiezen nog veel mensen voor een gebitsprothese. Het dragen van protheses is door de jaren heen wel minder geworden door de verbeterde tandzorg. Daarom worden in de praktijk van Van Hartevelt ook kronen en bruggen in opdracht van tandartsen gemaakt. "We hebben het druk," zegt Van Hartevelt. "Er is nog steeds vraag naar hoogwaardig, kwalitatief werk en dat leveren wij. Mensen worden bij ons netjes behandeld en kunnen altijd terecht voor nazorg en vragen."